Dalekovodi uzročnici Alzheimerove bolesti?

Dalekovodi uzročnici Alzheimerove bolesti?

Dalekovodi uzročnici Alzheimerove bolesti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Provedeno je prvo istraživanje na svijetu koje proučava moguće djelovanje magnetskih polja na bolesti poput Alzheimerove.

Život na udaljenosti manjoj od 50 metara od visokonaponske linije mogao bi predstavljati dvostruko višu opasnost za oboljevanje od Alzheimerove bolesti, prema istraživanju znanstvenika sveučilišta u Bernu, objavljenom u American Journal od Epidemiology.

Istraživači su proučili sve smrtne slučajeve od te neurodegenerativne bolesti između 2000. i 2005. godine, precizira sveučililšte u četvrtak u priopćenju. U istraživanje je ukupno bilo uključeno 9200 smrti povezanih s Alzheimerovom bolesti.

Dvadeset posto tih slučajeva dogodio se kod osoba koje su 15 godina živjele na udaljenosti manjoj od 50 metara od dalekovoda visokog napona, što predstavlja dvostruku opasnost u odnosu na preostalo stanovništvo.

Oboljevanje od Alzheimera je učestalije među osobama koje žive na udaljenosti manjoj od 50 metara od dalekovoda

Znanstvenici nisu primijetili učestalije oboljevanje od te bolesti među osobama koje su živjele na udaljenosti većoj od 50 metara od dalekovoda.

Prema Sveučilištu Berna radi se o prvom istraživanju na svijetu koje se eksplicitno bavi mogućim djelovanjem magnetskih polja dalekovoda na bolesti poput Alzheimerove.

Ti pokazatelji su uočeni tijekom istraživanja u koja su bili uključeni električari i osoblje vlakova, koji su izloženi povišenim magnetskim poljima.

Švicarski znanstvenici naglašavaju da njihovo istraživanje ne omogućuje donošenje definitivnog zaključka da su dalekovodi i njihova magnetska polja stvarno uzroci povišene opasnosti od Alzheimerove bolesti.

Jedna od teorija navodi da ta polja ometaju kontakte između živčanih i drugih stanica, dok je prema drugoj teoriji za bolest odgovoran višak slobodnih radikala koji se stvara, kojeg smatraju mogućim pokretačem degenerativnih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti