Dobre smeđe masne stanice

Dobre smeđe masne stanice

Dobre smeđe masne stanice
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sve do nedavno opće uvjerenje bilo je da smeđe masne stanice postoje samo u djetinjstvu.

No, novo istraživanje u američkom znanstvenom centru „Joslina“, koji je osnovan radi proučavanja šećerne bolesti, pokazalo je da mnoge žene imaju smeđe masne stanice i u odrasloj dobi.

Otkriveno je i kako te stanice imaju još sposobnosti osim skladištenja masti. Jedna od tih sposobnosti je i sagorijevanje kalorija radi grijanja tijela, zbog čega su vrlo korisne u borbi protiv najraširenijih današnjih bolesti: debljine i šećerne bolesti.

Smeđe masne stanice otkrivene su i kod nekih muškaraca podvrgnutih analizi, mada je njihova koncentracija bila najveća kod žena, osobito onih koje su imale normalnu razinu šećera u krvi.

Jedan od voditelja istraživanja, profesor Ronald Kahn, istaknuo je: „Ovo istraživanje ne pokazuje samo da su smeđe masne stanice prisutne u tijelu i u odrasloj dobi, nego i da one imaju vrlo važnu fiziološku ulogu u održavanju tjelesne mase i metabolizma glukoze.“

„Nadamo se da će spomenuto otkriće otvoriti novi prostor za liječenje pretilosti i dijabetesa tipa 2 modificiranjem aktivnosti smeđih masnih stanica,“ dodao je.

Tim je istaknuo i da su inicijalna testiranja na štakorima, a u kojima se pokušao potaknuti rast smeđih masnih stanica, bila vrlo uspješna.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti