Slavne osobe za koje niste znali da boluju od rijetkih i kroničnih bolesti

Slavne osobe za koje niste znali da boluju od rijetkih i kroničnih bolesti

Slavne osobe za koje niste znali da boluju od rijetkih i kroničnih bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram (@theshando, @frankiemuniz4, @selenagomez)

Iako se svijet poznatih uglavnom prezentira na raskošan i idealan način, vidimo ih u najljepšim izdanjima na crvenim tepisima i dodjelama Oscara, često u realnosti nije sve kako se čini. Sastavili smo popis sedam slavnih glumaca koji svakodnevno vode bitke sa svojim zdravljem.

Frankie Muniz - prolazni ishemijski napadaji

Prije devet godina doživio je moždani udar zbog kojega je izgubio dugotrajno pamćenje pa se glavne uloge u popularnoj seriji „Malcolm u sredini“ Frankie uopće ne sjeća. U životu je pretrpio devet potresa mozga, a 2012. je imao prvi od dva ishemijska napada, koji su poznati kao 'minijaturni moždani udari.' Frankie se od malena bavio sportom, a glumačku karijeru ubrzo je odlučio zamijeniti profesionalnim automobilskim utrkama. Tako je 2009. godine doživio tešku prometnu nesreću koja je uzrokovala potres mozga. Njegov život krenuo je novim putem 2017. godine, kada je naučilo živjeti u sadašnjosti. Kaže da mu zdravstveno stanje ne utječe na želju da se i dalje bavi glumom.

Mirjana je s 39 godina imala moždani udar: 'Osjećaj nemoći je strašan i užasan'

Zašto nastaju moždani udari?
Prolazni ishemijski napadaj sličan je moždanom udaru, ali mnogo blaži. Obično traje samo nekoliko minuta i ne uzrokuje trajno oštećenje. Kod prolaznog ishemijskog napadaja dio mozga naglo i nakratko prestane funkcionirati kako treba jer je privremeno ostao bez kisika zbog začepljenja u dotoku krvi.

Michael J. Fox - Parkinsonova bolest

Holivudski glumac Michael J. Fox otkrio je svijetu svoj ozbiljan zdravstveni problem još 1998., ali je tada zbog stabilnog stanja nastavio karijeru. Parkinsonova bolest mu je dijagnosticirana od 1991. godine, u vrijeme kada je snimao popularnu romantičnu komediju 'Doc Hollywood.' U podcastu na kojemu je nedavno sudjelovao, priznao je kako mu je teže nego ikada, a na setu ima velike poteškoće jer mu se često događa da zaboravi tekst. Još 2021. godine objavio je da će zbog pogoršanja njegova karijera po drugi put malo morati pričekati.

Riječ je o progresivnom poremećaju centralnog živčanog sistema koji se ljudima obično javlja nakon šezdesete godine. Prema Mayo Clinic, rizični faktori su genetika, izloženost toksinima i spol (muškarci imaju veću vjerojatnost za razvijanje ove bolesti).

Michael J. Fox (Instagram: @realmikejfox)

Shannen Doherty - Crohnova bolest

Američka glumica Shannen Maria Doherty, poznata i kao Brenda iz Beverly Hillsa, poprilično je otvoreno govorila o svojoj velikoj borbi koju prolazi zbog raka dojke. Ipak, mnogi ne znaju kako se od 90-ih godina nosila i s Crohnovom bolešću. Razlog tomu je, kako je izjavila prije skoro dva desetljeća, "nema ništa manje privlačno nego kada žena kaže kako treba ići često na toalet."

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva. Najčešće zahvaća ileum (drugi dio tankog crijeva) i cekum (prvi dio debelog crijeva), ali se poremećaj može javiti u bilo kojem dijelu probavnog sustava. Većinu slučajeva prate četiri značajke, a to su upale praćene s bolovima ili suženjem crijeva, fistule i ponavljajuća akutna sniženja crijeva.

Selena Gomez - lupus

Pjevačica i glumica Selena Gomez još je 2013. godine otkrila javnosti kako se bori s lupusom, bolešću čija je učestalost od 4 do 250 na 100 000 stanovnika. Tada je pjevačica krenula s kemoterapijama, a tijekom godina, zdravstveno stanje dosta joj se zakompliciralo, pa je u lipnju 2017. godine objavila kako joj je presađen bubreg. Bubreg joj je donirala njezina najbolja prijateljica Francia Raisa. Osim 29-godišnje glumice, s ovom bolesti izborile su se i pjevačice Toni Braxton i Kelle Bryan.

Znakovi i simptomi lupusa ovise o tome koji dio tijela je zahvaćen. Najčešći simptomi uključuju: umor, jake bolove u zglobovima, osip i oštećenja kože. Bolest može biti jako ozbiljna, a u nekim slučajevima i smrtonosna. Prema Mayo Clinic, zatajenje bubrega jedan je od vodećih uzroka smrti osoba koje imaju ovu bolest. Ako se bolest pak odrazi na mozak, može doći do jakih glavobolja, vrtoglavice, promjena ponašanja, problema s vidom, pa i moždanih udara.

Selena Gomez (©buzzfuss/123RF.COM)

Melanie Griffith - epilepsija

Melanie Griffith glumica je čija je karijera najviše obilježena krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, a najpoznatija je po svojoj naslovnoj ulozi u filmu "Working girl." Nakon niza godina, koliko je bolest država držala u tajnosti, glumica je 2017. podijelila svoje zdravstvene probleme s obožavateljima, na događanju u organizaciji Women's Brain Health Inititative-a i otkrila kako pati od epilepsije. Melanie je tada priznala i da se broj napadaja sasvim prorijedio nakon što se 2014. razvela od glumca Antonija Banderasa s kojim je u braku provela 18 godina.

Učestalost epilepsije najizraženije je u prvom desetljeću života jer tada, prema statistici, obolijeva 85 osoba na 100 000 ljudi. Liječenje uzroka može zaustaviti pojavu napadaja. Ono može uključivati liječenje poremećaja lijekovima, kirurški zahvat zbog tumora na mozgu, i druge vrste liječenja, ali može doći i do ozbiljnijih komplikacija kao što su ozljede, aspiracija tekućine u pluća, trajno oštećenje mozga, kao najčešće posljedica moždanih udara. Osim s epilepsijom, glumica se dva puta borila s rakom kože. Prvi put je od raka kože oboljela 2009. godine, kada joj se melanom pojavio ispod desnog oka.

Morgan Freeman i Lady Gaga - fibromialgija

U 2013. godini, američka zvijezda najuspješnijih holivudskih filmova, Morgan Freeman izašao je u javnost sa svojom dijagnozom fibromialgije nakon prometne nesreće koju je doživio 2009. godine. U intervjuu za časopis Esquire, Freeman je izjavio kako više ne može obavljati određene aktivnosti, kao što je jedrenje. Riječ je o bolesti nepoznatog uzroka koju karakteriziraju bol mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom.

Prije pet godina, i pjevačica i zvijezda filmskog hita "Star is born" Lady Gaga u svom je dokumentarcu 'Five foot two,' otkrila da boluje od ovog poremećaja koji najčešće uzrokuje određena trauma, operacija ili infekcija. Mnogi stručnjaci vjeruju kako problem nastaje zbog načina na koji mozak i leđna moždina obrađuju signale boli iz živaca. Bolest je nekoliko puta otežala Gaginu karijeru, te je jednom prilikom otkazala cijelu europsku karijeru, kada zbog teških fizičkih bolova, nije mogla nastupati.

Fibromialgiju karakterizira kronična bol po cijelom tijelu, ali i drugi simptomi kao što su izrazit umor, osjetljivost na dodir, poteškoće s pamćenjem i koncentracijom. S obzirom na to da za fibromialgiju ne postoji lijek, osobe koje od nje boluju moraju biti svjesne okidača kao što su stres, gubitak voljene osobe, nedostatak sna, promjene vremena i veća putovanja.

Lady Gaga (©buzzfuss/123RF.COM)

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije