Genetski defekt utrostručuje rizik od alergije na kikiriki

Genetski defekt utrostručuje rizik od alergije na kikiriki

Genetski defekt utrostručuje rizik od alergije na kikiriki
  • Objavljeno: Utorak, 15.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su identificirali genetski defekt koji može utrostručiti rizik od razvoja alergije na kikiriki kod djeteta.

Međunarodni istraživački tim, na čelu s istraživačima s Dundee Universitya, izjavio je kako su napravili „značajan napredak" u razumijevanju ove bolesti, prenosi Top News.

Broj osoba oboljelih od uvjeta dramatično se povećao tijekom posljednjih 20 do 30 godina, no uzroci alergije i dalje su nepoznati.

Dr. Sara Brown s Dundee Universitya, objašnjava kako je istraživanje da li je Filaggrin uzrok alergije na kikiriki bio „logičan sljedeći korak" nakon što je uspostavljena njegova veza s ekcemom i astmom.

„Sada, po prvi put, imamo genetsku promjenu koja se može čvrsto povezati s alergijom na kikiriki."

Istraživanje vođeno od strane znanstvenika iz Kanade, Velike Britanije, Irske i Nizozemske, otkrilo je kako gen Filaggrin pomaže koži da napravi dobru barijeru protiv iritanata i alergena.

No promjene u genu smanjuju učinkovitost ove barijere, čime dopuštaju raznim tvarima da uđu u tijelo te tako dovode do niza alergijskih stanja.

Istraživanje sugerira kako jedan od pet od svih ljudi alergičnih na kikiriki ima filaggrin defekt. Točnije objašnjeno, oni koji imaju defekt imaju tri puta veću vjerojatnost da će patiti od alergije na kikiriki, za razliku od osoba s normalnim filaggrinom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti