Odrasle osobe s ADHD-om su kreativnije

Odrasle osobe s ADHD-om su kreativnije

Odrasle osobe s ADHD-om su kreativnije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji pate od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) kreativniji su od ostatka populacije.

Odrasle osobe s ADHD-om uživaju kreativnija postignuća od onih osoba koje nemaju poremećaj. Simptomi poremećaja uključuju nepažnju, impulzivnost i hiperaktivnost.

„Iz istih razloga zbog kojih ADHD može stvarati probleme, kao recimo nepažnja, on također može omogućiti otvorenost prema novim idejama," objašnjava Holly White, profesorica kognitivne psihologije i autorica istraživanja s Eckerd Collegea iz Floride.

„Ako niste potpuno usredotočeni na neki zadatak, vašem umu je omogućeno da radi poveznice koje se inače ne bi događale," prenosi Top News.

White i Priti Shah s University of Michigan, proveli su 60 studenata, polovica njih ima ADHD, kroz niz testova za mjerenje kreativnosti na preko 10 različitih područja. ADHD grupa je imala bolje rezultate u svim područjima.

ADHD grupa je pokazala više preferencija za brainstorming i generiranje ideja nego grupa koja nema ADHD, a oni su opet preferirali preradu podataka i pojašnjenje ideja.

Istraživanje je nastavak jednog drugog istraživanja iz 2006. godine, a ono je bilo usredotočeno na laboratorijska mjerenja kreativnosti te je utvrđeno kako ADHD pojedinci pokazuju bolje performanse na testovima kreativnog divergentnog mišljenja.

„Nismo znali da li bi se ti rezultati prenijeli u postignuća iz stvarnog života," dodaje Shah.

„No trenutno istraživanje ipak potvrđuje rezultate."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti