Trudnice, oprezno s konzumacijom kikirikija!

Trudnice, oprezno s konzumacijom kikirikija!

Trudnice, oprezno s konzumacijom kikirikija!
  • Objavljeno: Srijeda, 03.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje jedu kikiriki za vrijeme trudnoće možda dovode svoje bebe pod povećani rizik od razvoja alergije na kikiriki.

Američki istraživači pregledali su 503 djece, u dobi od 3 do 15 mjeseci, za koje se sumnja da su alergični na jaja ili mlijeko, ili imaju kožni poremećaj zvan ekcem i pozitivni su na testovima alergije na mlijeko ili jaja. Ovi čimbenici su povezani s povećanim rizikom od alergije na kikiriki, ali nijedno dijete u istraživanju nije dijagnosticirano s tom alergijom.

Krvni testovi pokazali su kako je 140 djece jako osjetljivo na kikiriki. A još dodatni zaključak izvučen iz istraživanja je da je količina majčine potrošnje kikirikija za vrijeme trudnoće bio snažan prediktor osjetljivosti na kikiriki kod djece.

„Istraživači su posljednjih nekoliko godina nagađali kakvu ulogu ima potrošnja kikirikija tijekom trudnoće naspram rizika od razvoja alergije na kikiriki kod dojenčadi. Iako naše istraživanje definitivno ne govori kako trudnice ne bi smjele jesti proizvode od kikirikija za vrijeme trudnoće, ono ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja kako bi se mogle dati točnije preporuke o prehrambenim ograničenjima," izjavio je voditelj istraživanja dr. Scott H. Sicherer, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u New Yorku.

Sicherer i kolege preporučaju daljnja kontrolirana, intervencijska istraživanja koja će se podrobnije pozabaviti njihovim nalazima.

„Alergija na kikiriki je ozbiljna, obično je krajnje otporna i dosljedna, potencijalno je smrtonosna, a čini se i da raste njena učestalost," zaključuje Sicherer.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti