Gradski biciklisti udišu više čađe koja bi im mogla oštetiti pluća

Gradski biciklisti udišu više čađe koja bi im mogla oštetiti pluća

Gradski biciklisti udišu više čađe koja bi im mogla oštetiti pluća
  • Objavljeno: Utorak, 27.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje sugerira kako biciklisti u većim gradovima udišu više "crnog ugljika" od pješaka, što naknadno može izazvati oštećenje pluća.

Stručnjaci iz Velike Britanije otkrili su kako ljudi koji bicikliraju po Londonu i drugim većim gradovima, imaju veće razine "crnog ugljika" (black carbon) u svojim stanicama dišnih puteva.

Sagorijevanje fosilnih goriva rezultira u stvaranju velikog broja čestica čađe (crni ugljik) koje se lako udišu.

Sve je više dokaza kako je udisanje čestica čađi povezano sa širokim rasponom zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i smanjenu plućnu funkciju.

Grupi istraživača, pod vodstvom profesora Jonathana Grigga s londonskog Fakulteta medicine, cilj je bio utvrditi da li način putovanja na posao kod zdravih odraslih osoba, utječe na njihovu izloženost ostacima izgaranja goriva.

Istraživači su prikupili uzorke sline od pet odraslih osoba iz Londona koje redovito idu na posao biciklom te pet pješaka iz Londona, a zatim su ih analizirali na količinu crnog ugljika kojeg pronalazimo u dišnom sustavu u imunološkim stanicama koje zovemo makrofagi.

Istraživanje je pokazalo na ovom malom uzorku, kako biciklisti imaju 2.3 puta više crnog ugljika u plućima u odnosu na pješake.

"Rezultati ovog istraživanja pokazali su kako bicikliranje u velikim europskim gradovima povećava izloženost crnom ugljiku," Top News prenosi izjavu dr. Chinedu Nwokoroa, jednog od istraživača i aktivnog biciklista.

"To bi moglo biti zbog nekoliko čimbenika, uključujući i činjenicu da biciklisti dublje dišu i imaju bržu stopu otkucaja srca od pješaka, a opet su u isto vrijeme bliži ispušnim plinovima, što bi također moglo povećati broj lebdećih čestica koje prodiru u pluća," zaključuje Nwokoro.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti