Neplodni muškarci imaju veći rizik od srčanih bolesti

Neplodni muškarci imaju veći rizik od srčanih bolesti

Neplodni muškarci imaju veći rizik od srčanih bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 28.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači koji su pratili neplodne muškarce kroz deset godina, otkrili su kako su oni koji su bili bez djece tijekom cijelog života, imali za gotovo petinu (17 posto) veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna teorija kaže kako očevi jednostavno odluče živjeti zdravijim životom, a druga kaže kako viša razina testosterona, koja opet u prvom planu pomaže i u plodnosti, može dugoročno zaštititi od bolesti srca.

Dr. Michael Eisenberg, profesor urologije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, pokrenuo je istraživanje zato jer je htio znati da li neplodni muškarci imaju lošije izglede za dugoročno zdravlje od onih koji su očevi, prenosi Telegraph.

On i njegovi kolege pratili su 135.000 muških članova američke Udruge umirovljenih osoba kroz deset godina. Na početku istraživanja njihova prosječna dob je bila 62 godine.

Tim dr. Eisenberga je pratio samo muškarce koji su bili ili još uvijek jesu u braku, u nastojanju da se što točnije usporede muškarci koji su zapravo bili neplodni s onima koji su bili očevi.

Otkrili su da je kroz više od 10 godina, oko 10 posto od istraživačke grupe umrlo. Petina od tih smrtnih slučajeva je bila zbog kardiovaskularnih bolesti.

Oni koji su bili bez djece imali su nešto veću vjerojatnost da će umrijeti, a tim dr. Eisenberga je otkrio kako je viša stopa kardiovaskularnih smrti među njima odgovorna za gotovo sve razlike u smrtnosti između dvije grupe.

Dr. Eisenberg sugerira kako bi niska razina testosterona mogla biti razlog raznih temeljnih zdravstvenih problema, koji onda mogu dovesti do većih rizika za srčane bolesti u kasnijem životu.

No za kraj ipak ističe: "Možda djeca uzrokuju da se muškarci počnu zdravije ponašati, tako da na kraju očevi žive duže."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti