Gubitak sluha mogao bi biti "rano upozorenje“ za demenciju

Gubitak sluha mogao bi biti "rano upozorenje“ za demenciju

Gubitak sluha mogao bi biti "rano upozorenje“ za demenciju
  • Objavljeno: Subota, 19.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili bliski odnos između gubitka sluha i gubitka pamćenja i vjeruju kako bi se prva stavka mogla koristiti kao rano upozorenje nadolazeće demencije.

Kažu kako bi intervencije koje bi mogle odgoditi pojavu demencije za barem jednu godinu, mogle dovesti do više od 10 posto smanjenja u učestalosti demencije do 2050. godine.

Dr. Frank Lin i kolege s Johns Hopkins Medical Institutions u Baltimoreu, proučavali su 639 osoba bez ikakvih znakova demencije u dobi od 36 do 90.

Sudionici su u početku podvrgnuti testiranju kognitivnih sposobnosti i sluha između 1990. i 1994., a praćeni su zbog razvoja demencije i Alzheimerove bolesti do 2008.

Od sudionika, njih 125 je imalo blago oštećenje sluha (25 do 40 decibela), 53 ih je imalo umjeren gubitak sluha (41 do 70 decibela), a 6 ih je imalo težak gubitak sluha (više od 70 decibela).

Tijekom popratnog pregleda koji je bio nakon 11,9 godina, 58 osoba je imalo dijagnosticirano demenciju, uključujući njih 37 koji su imali Alzheimerovu bolest.

Rizik od demencije je bio povećan među onima s gubitkom sluha većim od 25 decibela, s daljnjim povećanjem rizika među onima s umjerenim ili teškim gubitkom sluha u usporedbi s onima s blagim gubitkom sluha.

Za sudionike koji su imali 60 i više godina, više od trećine (36,4 posto) rizika od demencije bilo je povezano s gubitkom sluha.

Rizik od razvoja Alzheimerove bolesti također se povećavao s gubitkom sluha, tako da se za svakih 10 decibela gubitka sluha, dodatni rizik povećava za 20 posto.

Dr. Lin tvrdi da ta dva uvjeta možda dijele isti uzrok.

„Gubitak sluha može biti uzročno povezan s demencijom, vjerojatno preko iscrpljenosti kognitivne rezerve, društvene izolacije, uklanjanjem osjetilnih živčanih vlakana, ili kombinacijom svih tih veza," objašnjava Lin, a prenosi Telegraph.

„Ako se nalazi potvrde u drugim istraživanjima, rezultati našeg istraživanja mogli bi imati značajne posljedice za pojedince i javno zdravstvo."

Procjenjuje se kako će do 2050. godine, 100 milijuna ljudi, ili gotovo jedan na 85 pojedinaca u svijetu biti pogođen demencijom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti