Pesimističnost može smanjiti učinkovitost lijekova protiv bolova

Pesimističnost može smanjiti učinkovitost lijekova protiv bolova

Pesimističnost može smanjiti učinkovitost lijekova protiv bolova
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stav pacijenta može utjecati na to kako će funkcionirati lijek protiv boli.

Utvrđeno je kako optimizam može pojačati njihovu djelotvornost u blokiranju boli, dok pesimističnost može smanjiti njihovu učinkovitost, prenosi Top News.

Istraživači su koristili izvor topline kako bi uzrokovali bol kod 22 bolesnika, a u isto vrijeme su im skenirali mozak i davali lijekove protiv bolova.

Pacijenti su zamoljeni da izvješćuju o razini boli na skali od jedan do sto. A lijek su dobivali intravenozno, kako bi ga mogli davati bez znanja ispitanika.

Početna prosječna ocjena boli je iznosila 66. Bolesnici su zatim dobili moćan analgetik, remifentanil, bez njihovog znanja, a ocjena boli je iznosila 55.

Zatim su im rekli da su dobili analgetik i prosječna ocjena je pala na 39.

Zatim, bez promjene doze, ispitanicima je tada bilo rečeno kako više neće dobivati lijek protiv bolova i kako mogu očekivati bol, odmah nakon toga prosječna ocjena boli se popela opet na 64.

Dakle, iako su pacijenti i dalje dobivali remifentanil, izvještavali su o istoj razini boli kao kada uopće nisu dobivali lijek.

„To je fenomenalano. To je jedan od najboljih analgetika koje imamo, a utjecaj mozga jednostavno može znatno povećati njegovu snagu, ili je potpuno ukloniti," objašnjava prof. Irene Tracey s Oxfordskog sveučilišta.

Istraživanje je provedeno na zdravim ljudima koji su bili podvrgnuti boli na kratko vrijeme.

Profesorica objašnjava kako su ljudi s kroničnim uvjetima koji su bezuspješno pokušavali konzumirati razne lijekova kroz više godina izgradili ogromno negativno iskustvo, koje bi prema ovom istraživanju moglo utjecati na njihovu budućnost u zdravstvenoj zaštiti.

„Liječnici trebaju više vremena za konzultacije i istraživanje kognitivne strane bolesti, u biti je fokus na fiziologiji, a ne na umu, a sve to može biti prava zapreka za liječenje," dodaje Tracey.

Detaljne snimke mozga tijekom eksperimenta također su pokazale koje regije mozga su bile pod utjecajem.

Istraživači također napominju kako istraživanje izaziva zabrinutost o kliničkim ispitivanjima za određivanje djelotvornosti lijekova.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti