Zvijezda Masterchefa iskreno progovorila o endometriozi

Zvijezda Masterchefa iskreno progovorila o endometriozi

Zvijezda Masterchefa iskreno progovorila o endometriozi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Maja Jalšovec

Nakon ružnih stvari koje su joj se dogodile u životu, kako kaže, prijavila se u MasterChef bez ikakvog razmišljanja, što joj je dosta promijenilo život. Maja Jalšovec na korak do polufinala, osvojila je četvrto mjesto u popularnoj amaterskoj kulinarskoj emisiji. Nekoliko mjeseci snimanja, kamere, razni profili ljudi i izoliranost od bližnjih, dobro su poznate karakteristike snimanja televizijske emisije. No, 32-godišnja bivša natjecateljica i influencerica, u cijelom je procesu bila suočena s još jedinim izazovom, pod imenom endometrioza. Maja nam je otkrila sve o svojoj bolesti, kako se odnosi prema njoj i zašto je prehrana toliko bitna kada ste suočeni s ovakvim zdravstvenim stanjem.

Endometrioza je kronično upalno stanje za koje se procjenjuje da pogađa 10%-20% žena u reprodukcijskoj fazi života i 70-90% žena s kroničnom boli u zdjelištu/donjem dijelu trbuha. Karakterizira ju rast endometrijskog tkiva (sluznice maternice) izvan šupljine maternice, a u nekim slučajevima može biti i skrivena, bez simptoma te tako prođe neopažena.

Kako ste otkrili da imate endometriozu? Jeste li i sami sumnjali na nju prije nego Vam je bila dijagnosticirana ova autoimuna bolest?

Endometriozu sam otkrila na redovnom ginekološkom pregledu 2014 godine. Iako sam oduvijek imala izrazito bolne menstruacije, bolne spolne odnose te tegobe, kao što je tupa konstantna bol u predjelu jajnika, sumnje na tu bolest nisu ni postojale s obzirom na to da nisam bila ni svjesna njezinog postojanja.

Što vas je potaknulo da otvoreno pričate o svojoj bolesti na TikTok-u?

Prošlu zimu sam prvi put progovorila o endometriozi na Tik Toku jer to smatram važnom temom, s obzirom na to da sam svjesna kalvarije koje djevojke/žene prolaze od pojave prvih simptoma do konačne dijagnoze, ali i tog mukotrpnog procesa (ne)izlječive bolesti.

Prije nekoliko godina pojavile su vam se komplikacije i stanje se pogoršalo. Kako je to izgledalo?

U ožujku 2019. godine završila sam na hitnoj operaciji lijevog jajnika na kojem su se nalazile 3 ciste veličine naranče. Bol se pojavila 2 tjedna prije nego sam hitno operirana, ali zbog stresa na poslu i ostalih životnih okolnosti odlučila sam to zanemariti, sve dok više nisam mogla ignorirati i naručila sam se bila na pregled. Čim je ginekolog obavio ultrazvučni pregled jajnika poslana sam na hitnu operaciju jer mi je jedna od te tri ciste puknula i imala sam krvarenje unutar jajnika.

Operacija je prošla korektno, iako mi je prije same operacije bilo rečeno da postoji mogućnost vađenja tog lijevog jajnika i toga sam se, moram priznati, najviše bojala, ali na sreću, jajnik je i dalje tu. Endometrioza se ubrzo nakon vratila. Već u 5. mjesecu 2002. sam na lijevom jajniku opet imala cistu dimenzija 7*5cm i tada sam odlučila promijeniti ishranu što je rezultiralo i plodom i cista je u 11. mjesecu iste godine bila promjera 3*2 cm.

Međutim, otac se jako razbolio u siječnju 2021. godine i tada nisam pazila na sebe ni na ishranu nego sam svu pažnju i energiju preusmjerila na njega. Ubrzo nakon otac je preminuo, a ja sam od tada više/manje zapostavila brigu oko problema s endometriozom i trenutno stanje nije dobro, endometrioza se vratila na lijevi jajnik, proširila na desni jajnik i maternicu.

U principu, shvatila sam sama po sebi da mi te stresne situacije veoma pridonose “bujanju” endometrioze jer mi je 2014. neposredno prije pojave simptoma preminula majka, a baka se od tuge razboljela i ja sam više manje preuzela brigu oko svega.

Kako je endometrioza utjecala na Vaš život? Koji su glavni zdravstveni problemi s kojima se suočavate?

Endometrioza mi poprilično utječe na život u smislu kvalitete. Kada ste pod konstantnim bolovima postajete sve frustriraniji i rješenja za tu bolest nema. Većina ginekologa predlaže trudnoću, iako se u velikoj većini situacija pokazala da ona ne rješava taj problem i da se nakon iznesene trudnoće opet vraća, a da ne pričam o tome koliko je izazovno uopće ostati trudan s takvim stanjem. Ista je stvar i kod operacije, s time da su zbog priraslica bolovi kasnije još i gori (kao što je moj slučaj) i osoba se jednostavno krene osjećati očajno, a s obzirom na to koliko malo se zna o toj bolesti, razumijevanje okoline je minimalno.

To sve stvara nekakav vrtlog iz kojeg se teško izvući i ograničava me u dosta stvari zbog straha od boli. U Velikoj Britaniji je endometrioza proglašena invaliditetom i to samo govori koliko je ta bolest zapravo teška i mučna.

Istaknuli ste kako je prehrana ključna komponenta alternativne medicine. Koliko Vam je pomogla promjena prehrane, koje ste namirnice unijeli, a koje izbacili iz svog jelovnika?

Prehrana mi je zaista pomogla i evo sada se upravo hranim onako kako bih trebala. To uključuje izbacivanje (koliko god je moguće) bilo kakve vrste šećera, što smatram najvećim izazovom jer šećer nije samo ono bijelo na polici, šećeri se nalaze u gotovo svim proizvodima, a ugljikohidrati su broj jedan.

Crveno meso jedem jednom mjesečno, a što se tiče bijelog mesa, konzumiram samo ono iz domaćeg uzgoja, no imam veliku sreću jer se partnerova majka bavi uzgojem purana i pilića. Ribe svih vrsta i oblika jedem što češće, kao i brdo lisnatog povrća. Mliječne proizvode ne konzumiram, osim ponekad koji tvrdi sir. Nikako se ne mogu odreći maslaca. To će mi uvijek i zauvijek biti najslabija točka.

Koji recept biste preporučili ženama s endometriozom?

Lisnato povrće sa što manje termičke obrade.

Koliko je bilo teško pridržavati se restriktivne prehrane dok ste se natjecali u 'Masterchefu'?

U Masterchefu je bilo zaista jako teško balansirati prehranu, snimanja su duga i iscrpna i nisam imala vremena, a iskreno ni volje, nakon cijelog dana spremati posebno sebi obroke za sljedeći dan jer mi je fokus bio na kuhanju za žiri, a ne za sebe. To mi se na kraju i vratilo, ali vjerujem da će do proljeća i nalazi biti bolji.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije