Izbjegnite senilnost dok ste mladi

Izbjegnite senilnost dok ste mladi

Izbjegnite senilnost dok ste mladi
  • Objavljeno: Utorak, 06.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da žene koje su u mladosti puno vježbale imaju manju vjerojatnost za propadanje kognitivnih funkcija kasnije u životu.Znanstvenici s kanadskog centra za medicinske znanosti Sunnybrook pratili su 9.344 Amerikanki različite dobi i načina života, a posebno ih je zanimalo koliko su vježbale.

Otkrili su da je 15,5% žena bilo fizički neaktivno u dobi od 12 do 19 godina; 29,7% bilo ih je neaktivno u dobi od 30 godina; 28,1% u dobi od 50 godina, a 21,1% u poznijim godinama.
Opadanje kognitivnih funkcija bilo je najviše izraženo kod fizički neaktivnih žena.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Journal of the American Geriatrics Society istraživači su napisali d a je razina fizičke aktivnosti osobe tijekom mladosti značajno povezna s budućim stanjem kognitivnih funkcija, nakon što se isključe drugi čimbenici poput indeksa tjelesne mase i pušenja.
Dr. Laura Middleton, voditeljica ovog istraživanja upozorila je da bi se fizička aktivnost trebala poticati od rane mladosti kako bi se izbjegao razvoj demencije.

Za demenciju je kod nas ustaljen naziv senilnost, a podrazumijeva postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do oštećenja socijalnog i radnog funkcioniranja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti