Još se ne zna hoće li svinjska gripa biti smrtonosna ili blaga

Još se ne zna hoće li svinjska gripa biti smrtonosna ili blaga

Još se ne zna hoće li svinjska gripa biti smrtonosna ili blaga
  • Objavljeno: Subota, 02.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Svinjska gripa dobit će naziv "pandemije" neovisno o tome hoće li se u konačnici pokazati smrtonosnom, poput poznatih pandemija iz XX. stoljeća, ili će izazvati samo blage simptome s posljedicama koje neće biti teže od posljedica "obične" gripe.

Iako je u izvorištu bolesti, Meksiku, umrlo mnogo ljudi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svinjskoj gripi pripisuje tek manji broj smrti, a u drugim zemljama zaraženi su prošli s razmjerno blagim posljedicama - proljevom kao najtežom tegobom.

Očekuje se da WHO ubrzo objavi status pune pandemije - 6. razinu na ljestvici od šest stupnjeva - kako bi upozorila na globalno širenje svinjske gripe među ljudima koji nisu bili u Meksiku.

Glavna ravnateljica WHO-a Margaret Chan, pozivajući se na iskustvo koje je kao ravnateljica odjela u Hong Kongu stekla u borbi protiv SARS-a i ptičje gripe, rekla je kako viruse poput svinjskog soja H1N1 treba pomno promatrati ako bi se pogoršali.

"Učimo od prijašnjih pandemija. Pandemski je virus nepouzdan, nepredvidiv i može nas iznenaditi", rekla je Chan.

No priznala je da se bolest može pokazati više neugodnom nego smrtonosnom, spomenuvši kako su se mnogi zaraženi pacijenti u SAD oporavili sami, bez ikakvih lijekova.

"Moguće je da se bolest pokaže u bilo kojem dijelu spektra - od blaže neugode do teške bolesti. Moramo nadzirati razvoj situacije kako bismo dobili podatke i spoznaje nužne za primjeren odgovor", rekla je.

"Možda će virus u konačnici sam od sebe nestati i to bi bilo najbolje. No može se dogoditi i suprotno", naglasila je.

Izvori iz Europske komisije rekli su kako Europa raspolaže količinama antivirusnih lijekova dostatnima za 18% stanovništva Europske unije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti