Kako se zaštititi od svinjske gripe

Kako se zaštititi od svinjske gripe

Kako se zaštititi od svinjske gripe
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svinjska gripa zahvatila je i Hrvatsku pa liječnici savjetuju prevenciju i pozivaju na oprez. Koji su to preventivni koraci koje možete sami poduzeti? Svinjska gripa se nastavlja širiti diljem svijeta. U Hrvatskoj je već uzela prvu žrtvu, što je rezultiralo pojačanim strahom među ljudima. No umjesto straha, prebacite fokus na prevenciju i poduzmite korake koji će vas zaštititi. Mi vam donosimo 10 preventivnih savjeta.

1. Perite ruke

Liječnici savjetuju često pranje ruku sapunom u vrućoj vodi. Ruke se trebaju prati minimalno 20 sekundi, a posebno je važno prati ih kad se vratite kući nakon kontakta s mnogim ljudima, vožnje u javnom prijevozu itd.

2. Spavajte dovoljno
Različitim ljudima potrebna je različita količina sna, ali nastojite si osigurati barem osam sati neprekinutog sna. San je iznimno važan za snagu imuniteta i obranu od virusa.

3. Pijte vodu
Pijte najmanje dvije litre vode dnevno. Na taj način čistit ćete organizam od toksina, a organizmu ćete pružiti i potrebnu hidrataciju. Voda je zdrava i za sinuse jer ih održava vlažnima.

4. Jedite zdravo
Pazite na svoj organizam i držite ga u dobroj formi jer je to najvažnije za prevenciju svinjske gripe. To znači da biste trebali izbjegavati masnu i nezdravu hranu koja usporava metabolizam i slabi imunološki sustav. Umjesto takve hrane, birajte cjelovite žitarice, obilje voća i povrća te hranu bogatu vlaknima.

5. Izbjegavajte alkohol
Alkohol šteti imunitetu i slabi ga pa organizam postaje podložniji različitim oboljenjima. Kod žena alkohol izaziva smanjenu proizvodnju estrogena, što dodatno utječe na imunološki sustav.

6. Budite fizički aktivni
Ne treba posebno napominjati to koliko je tjelovježba važna za imunitet. Ako nemate želje i vremena za teretanu ili timske sportove, nastojite barem hodati, i to minimalno pola sata četiri puta tjedno.

7. Dobro otvorite oči
Budite svjesni toga da tijekom dana dotičete razne predmete s kojima se služe i drugi ljudi na javnim mjestima, da se rukujete itd. Stoga ne prinosite ruke licu, a posebno usnama, dok ne dođete u priliku oprati ih. 8. Izbjegavajte kontakt s bolesnima
Nemojte biti u blizini bolesnih jer to je najlakši način zaraze. Virus gripe širi se zrakom i što ste bliži nekome tko je bolestan, veće su šanse da ćete se zaraziti, posebno ako imate slab imunitet. I vi zaštitite druge - stavite ruku na usta dok kišete ili kašljete.

9. Potražite pomoć kad vam je potrebna

Simptomi svinjske gripe vrlo su slični simptomima obične gripe. Bez obzira o čemu je riječ, obratite se liječniku kad osjetite da niste dobro. Nije loše otići liječniku i preventivno, pogotovo kada je epidemija u tijeku. Liječnik vas može detaljno informirati o preventivnim mjerama.

10. Ne paničarite

Stres je jedan od glavnih uzročnika raznih oboljenja jer slabi organizam. Stoga nemojte strahovati i stalno razmišljati o svinjskoj gripi, posvetite se stvarima koje vas vesele i nastojite izbjeći razmišljanje poput - 'ja sam osjetljiv i sigurno ću se razboljeti'. Već je i znanstveno dokazano da mnoštvo bolesti dolazi upravo iz - uma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti