Dečki prenose gripu na dečke, a cure na cure

Dečki prenose gripu na dečke, a cure na cure

Dečki prenose gripu na dečke, a cure na cure
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje kako je virus prelazio s osobe na osobu u jednoj osnovnoj školi, pokazalo je kako je prijenos stope s dječaka na dječaka i djevojčice na djevojčicu bio tri puta veći nego između spolova.

Stopa je također pet puta veća među djecom iz istog razreda, nego među onima koji ne idu u isti razred.

Međutim, ako dijete samo sjedi pored djeteta s gripom, to mu ništa značajno ne povećava šanse da će i on dobiti gripu.

Rezultati potječu iz zajedničkog britanskog i američkog istraživanja o tome kako se svinjska gripa proširila po osnovnoj školi u Pennsylvaniji u SAD-u, prenosi Telegraph.

Istraživanje je uključilo 370 učenika iz 295 domaćinstava. Znanstvenici su koristili razne podatke, tipa raspored sjedenja učenika, raspored sati, raspored sjedenja djece po autobusu, dnevnik medicinske sestre, pohađanje nastave te razni upitnici kako bi se bolje procijenila stopa prijenosa gripe u različitim situacijama.

Dr. Simon Cauchemez, voditelj istraživanja s Imperial Collegea u Londonu, objašnjava istraživanje: „Ovo je jedno od najopsežnijih istraživanja do sada o tome kako se epidemija gripe širi među djecom u školi te nam govori mnogo o tome kako društvene mreže utječu na sam prijenos."

„Podaci iz ovog istraživanja pomoći će nam da napravimo točnije modele, koji mogu pomoći zdravstvenim djelatnicima da se učinkovitije bore s epidemijom."

„Na primjer, ovi novi modeli mogu nam pomoći da bolje razumijemo kada i zašto će biti primjereno zatvoriti školu, ili da li bi bilo bolje zatvoriti pojedine razrede."

Škola koju su pratili, zatvorena je 18 dana nakon izbijanja svinjske gripe, a u tom trenutku je već 27 posto učenika imalo simptome gripe.

Prema najnovijoj analizi, prijenosna stopa je već bila u opadanju u ovoj fazi te zatvaranje škole vjerojatno nije imalo nikakvog utjecaja i smisla.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti