Flurona potvrđena i u Hrvatskoj! Saznajte koji su simptomi i tko je u rizičnoj skupini

Flurona potvrđena i u Hrvatskoj! Saznajte koji su simptomi i tko je u rizičnoj skupini

Flurona potvrđena i u Hrvatskoj! Saznajte koji su simptomi i tko je u rizičnoj skupini
  • Objavljeno: Utorak, 04.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

U Hrvatskoj je službeno registriran prvi slučaj zaraze fluronom, odnosno istodobne zaraze koronavirusom i gripom. Riječ je o pacijentici iz Zagreba, a prema informacijama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' radi se o kombinaciji koronavirusa i virusa gripe tipa A, odnosno svinjskoj gripi soja H3N2, javlja Jutarnji.

Doktorica Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar'' je za Jutarnji otkrila da je multipleks PCR test, kojim se dijagnosticira koronavirus, ujedno osjetljiv i na virus gripe, što znači da se u uzorku mogu otkriti oba virusa, a upravo se to prvi put dogodilo kod testirane mlađe pacijentice. Dodaje i da ove sezone možemo očekivati češće dijagnoze ovakvih slučajeva. Stručnjaci ističu da oni koji su cijepljeni protiv gripe neće oboljeti od flurone, jer se soj H3N2 nalazi u cjepivu.

''Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom'', rekla je dr. Vraneš gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Flurona simptomi

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, Dijana Mayer, dr. med., epidemiologinja HZJZ-a, je kazala da se simptomi gripe i koronavirusa preklapaju i da ih je teško razlikovati. Kako navodi, gripa ima teže simptome koji se brže javljaju – temperatura 39 te bolovi u mišićima i zglobovima, dok je kod zaraze koronavirusom prisutna niža temperatura i bolest napreduje postepeno.

''Jedna i druga kombinacija ovise o pojedincu, cijepnom statusu, ovisi o komorbiditetu. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba. U svakom slučaju cijepljenje i protiv gripe i protiv COVID-a je preporučeno, nije obavezno'', kazala je epidemiologinja dodavši da o našoj dobroj volji ovisi hoćemo li se sami zaštititi kako bismo izbjegli ove dvije teške bolesti.

Prije nekoliko dana Izraelske zdravstvene vlasti su izvijestile o prvom slučaju flurone i to kod trudnice koja je bila pozitivna na oba virusa. Prema informacijama, navedena pacijentica pokazuje relativno blage simptome bolesti. Prvi slučajevi koinfekcije koronavirusa i gripe otkriveni su u SAD-u još u ožujku 2020. godine, ali za sada još ne postoji dovoljno informacija o tijeku bolesti, već stručnjaci istražuju može li kombinacija navedene dvije infekcije uzrokovati ozbiljnije simptome.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije