Kalcij za duži život
Povećanje unosa kalcija putem prehrane je povezano s dužim trajanjem života, sugerira istraživanje čije je rezultate objavio American Journal of Epidemiology.
Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu su utvrdili kako osobe koje su konzumirale najviše kalcija u odnosu na ostale sudionike istraživanja imaju prosječno 25% manji rizik za smrt u sljedećih 10 godina.
U studiji je sudjelovalo više od 23000 muškaraca starih između 45 i 79 godina koji su kalcij unosili isključivo putem hrane.
Povećani unos kalcija (gotovo 2000 miligrama dnevno) je u najvećoj mjeri bio povezan s manjim rizikom za smrt od bolesti srca.
Istraživači vjeruju kako je kalcij povezan sa snižavanjem krvnog tlaka te smanjivanjem koncentracije kolesterola i šećera u krvi.
Glavni prehrambeni izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te proizvodi od žitarica.
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
Recept dana
Kolač od čokolade s narančom
2 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
