Kava čuva zdravlje jetre?

Kava čuva zdravlje jetre?

Kava čuva zdravlje jetre?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Finske je pokazalo da kava može zaštititi zdravlje jetre kod osoba koje pate od ovisnosti o alkoholu.

Alkoholizam je kronična ovisnost o alkoholu koja može uzrokovati niz zdravstevnih problema, uključujući i cirozu jetre, odnosno stanje u kojemu dolazi do propadanja tkiva jetre i značajnog slabljenja njezinih funkcija.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol mogu u određenoj mjeri zaštititi zdravlje jetre ako će konzumirati kavu", MyHealthNewsDaily prenosi izjavu voditelja istraživanja dr. Onnia Niemele.

U istraživanju je sudjelovalo 19000 žena i muškaraca u dobi od 25 do 74 godine. Svi sudionici su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o učestalosti konzumiranja kave i alkohola.

Muškarci koji su često pili alkohol, više od 3.5 alkoholna pića dnevno, imali su povišenu razinu enzima GGT, koji ukazuje na to da su prisutna oštećenja jetre.

Muškarci koji su uz to pili više šalica kave dnevno imali su za 50% manju razinu enzima GGT, što ukazuje na to da kava može ublažiti negativno djelovanje alkohola na jetru.

Zanimljivo je to da nisu pronašli nikakvu povezanost konzumiranja alkohola i kave kod žena. Naime, kod žena koje prekomjerno unose alkohol, razina GGT enzima se nije smanijivala, bez obzira na konzumiranje kave.

Iako kava može smanjiti negativno djelovanje alkohola, to ne znači da se ne trebate obratiti stručnjaku ako vi ili vaši bližnji primijetite da ste ovisni o alkoholu. Alkoholizam je stanje koje se treba liječiti, a većini ljudi je potrebna stručna pomoć.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti