9 od 10 osoba ne zna da pati od predijabetesa

9 od 10 osoba ne zna da pati od predijabetesa

9 od 10 osoba ne zna da pati od predijabetesa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, koje je provedeno u Americi, pokazuje da čak 79 milijuna američkog stanovništva pati od predijabetesa, a njih 90% za to ne zna.

Osobe koje pate od predijabetesa imaju povišenu razinu šećera u krvi, ali ne toliko visoku da se klasificira kao dijabetes. Predijabetes povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Čak 15 do 30% osoba koje pate od predijabetesa razviju dijabetes tipa 2.

Samo 10% osoba koje pate od predijabetesa to zna. Osobe koje svakodnevno piju lijekove za reguliranje razine krvnog tlaka i kolesterola češće idu liječniku i na taj način puno ranije saznaju za predijabetes.

Također, osobe koje su pretile u većem postotku znaju za predijabetes, u odnosu na osobe koje su normalne tjelesne težine.

Osobe koje pate od predijabetesa moraju pojačano voditi računa o svojim životnim navikama. Za njih je posebno važno da jedu raznoliko, smanje broj suvišnih kilograma i povećaju fizičku aktivnost.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report, ističu da je u prevenciji dijabetesa važan korak utvrđivanje postoji li predijabetes. Što se ranije predijabetes utvrdi, to je manja vjerojatnost od nastanka dijabetesa tipa 2.

Iako se rezultati istraživanja odnose na američko stanovništvo, vjerojatno se ne bi previše razlikovali da se istraživanje provede na našim područjima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti