Kava nakon jela smanjuje apsorpciju željeza u organizmu

Kava nakon jela smanjuje apsorpciju željeza u organizmu

Kava nakon jela smanjuje apsorpciju željeza u organizmu
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Željezo je jedan od najvažnijih minerala koji je neophodan svakom organizmu za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela.

Osnovna mu je funkcija da kao dio molekule koja se naziva hemoglobin veže na sebe kisik koji se onda raznosi krvotokom po cijelom tijelu.  Metaboličkim procesima taj kisik se oslobađa u stanicama i na taj način omogućuje organizmu osnovni element za preživljavanje - kisik.

Manjak hemoglobina naziva se anemijom i uzrokovan je nedovoljnim unosom željeza u organizam. Glavni i prvi simptomi nedostatka željeza su pojava umora, pospanost, slabost, smanjenja koncentracija.

Kako se željezo unosi prije svega hranom, važno je znati koje su namirnice bogate ovim mineralom.

To su uglavnom namirnice tamno zelene boje, poput brokule, kelja, blitve, špinata, zatim grahorice poput graha, slanutka, te većina orašastih plodova, naravno meso i jaja.

Važno je napomenuti da je za bolju iskoristivost željeza u organizmu potrebno unijeti i vitamin C kojeg najviše ima u voću i to u šipku, brusnici, crnom ribizu te naravno naranči i limunu.

Osim nedovoljnog unosa željeza u organizam, smanjenu koncentraciju ovoga minerala može uzrokovati i učestalo ispijanje kave neposredno nakon obroka. Polifenolni spojevi koji se nalaze u kavi utjeću na smanjenu apsorpciju željeza te na taj način mogu biti jedan od uzročnika pojave anemije.

Pospanost i umor koji su ujedno i prvi pokazatelji premale količine željeza u organizmu, ujedno su i među prvim poticajima da posegnemo za šalicom kave. U ovom slučaju nikako neposredno nakon obroka. Ostavite organizam barem sat vremena da odradi svoj dio metabolizma, ukoliko je potrebno i ako ste u mogućnosti odmorite organizam, a tek nakon odmora popijte kavu.

Na taj način bit ćete sigurni da, ukoliko se i borite s anemijom, kava nije uzrok.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti