Konzumiranje kokaina povećava rizik od glaukoma za 45 posto

Konzumiranje kokaina povećava rizik od glaukoma za 45 posto

Konzumiranje kokaina povećava rizik od glaukoma za 45 posto
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriveno je kako korištenje kokaina povećava rizik od primarnog glaukoma otvorenog kuta, a on je poznat kao najčešći tip glaukoma.

Istraživanje provedeno na 5,3 milijuna muškaraca i žena pokazalo je kako i nakon prilagodbe na rasu i dob, sadašnji i bivši konzumenti kokaina imaju 45 posto povećan rizik od razvoja glaukoma.

Kod muškaraca s primarnim glaukomom otvorenog kuta također je uočena značajna izloženost amfetaminima i marihuani, iako je opet manja nego izloženost kokainu.

Pacijenti s primarnim glaukomom otvorenog kuta koji imaju povijest izloženosti ilegalnim drogama su gotovo 20 godina mlađi od pacijenata s glaukomom bez povijesti izloženosti drogama (točnije 54 godine u odnosu na 73 godine starosti).

"Povezanost konzumacije ilegalnih droga s primarnim glaukomom otvorenog kuta zahtijeva daljnje proučavanje, no ako se veza potvrdi, takvo saznanje može dovesti do novih strategija kako bi se spriječio gubitak vida," Top News prenosi izjavu prvog autora istraživanja Dustina Frencha s Fakulteta medicine pri Sveučilištu Indiana.

Iako je ovo istraživanje utvrdilo značajan povećani rizik za glaukom kod onih s poviješću uporabe droga, znanstvenici napominju kako to opet ne dokazuje uzročnu vezu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti