Koronavirus: trebamo li izbjegavati alkohol?

Koronavirus: trebamo li izbjegavati alkohol?

Koronavirus: trebamo li izbjegavati alkohol?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2020.
  • Broj pregleda: 4.805
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Trgovački lanci bilježe nagli porast prodaje alkoholnih pića otkad su na snagu stupile mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Čini se da mnogi pribjegavaju alkoholu kao metodi nošenja sa stresnom situacijom još više otkako su širom svijeta zatvoreni kafići i pubovi.

Iako se na prvu nekoliko čašica alkohola čine odličnim načinom za opuštanje i bijeg od turobne realnosti, alkohol bi trebalo izbjegavati jer dodatno slabi imunološki sustav i pojačava osjećaj panike te depresiju tijekom izolacije.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je izvješće u kojem apelira da se pojačano ne konzumira alkohol tijekom pandemije, oni koji piju alkohol trebaju ga ograničiti na jedno piće (čaša piva ili čaša vina) na dan.

Dokazano je da stres, loša kvaliteta sna, pušenje i alkohol slabe imunološki sustav jer mijenjaju crijevnu mikrobiotu, odnosno narušavaju ravnotežu crijevnih bakterija te uništavaju imunosne stanice, slabeći prvu crtu obrane od virusa i bakterija. Čak 80 posto imunološkog sustava se nalazi u crijevima.

Druga negativna posljedica je što alkohol ometa apsorpciju hranjivih tvari iz hrane, pa također narušava imunosni sustav koji u velikoj mjeri ovisi o onome što jedemo. Uz to, osobe koje piju sklonije s manje jesti što a posljedicu ima manjak hranjivih tvari i lošije funkcioniranje cijelog organizma. Alkohol utječe na svaku stanicu organizma, uzrokujući oštećenja srca, bubrega, jetre i mozga.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti