Uvedena dostava lijekova kroničnim bolesnicima, osobama u samoizolaciji i teško pokretnim osobama

Uvedena dostava lijekova kroničnim bolesnicima, osobama u samoizolaciji i teško pokretnim osobama

Uvedena dostava lijekova kroničnim bolesnicima, osobama u samoizolaciji i teško pokretnim osobama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vrijeme u kojem svi trenutno živimo i radimo predstavlja veliki izazov, kako na profesionalnoj tako i na ljudskoj razini. Hrvatski zdravstveni sustav, a pogotovo ljekarnici kao zdravstveni radnici, u danima iza nas pokazali su visoku razinu spremnosti, požrtvovnosti i moralnog integriteta u naporima da osiguraju dostupnost lijekova, medicinskih proizvoda i ljekarničkog savjeta svim građanima naše zemlje čime je poslana jasna poruka o nezaobilaznoj ulozi ljekarnika za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatski Crveni križ pokrenuli su zajednički projekt koji obuhvaća telefonsko savjetovanje i izdavanje lijekova u domu oboljelih od kroničnih bolesti, osoba u izolaciji/samoizolaciji i teško pokretnih osoba.

Cilj projekta je osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i ljekarničkog savjeta svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, kao i spriječiti kršenja propisanih mjera, ograničenja kretanja i pomoći oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji i teško pokretnim osobama.

Projekt će se provoditi telefonski tako da bi gore navedene osobe bile spojene s pozivnim centrom Hrvatske ljekarničke komore kako bi im se pružio odgovarajući ljekarnički savjet i organiziralo izdavanje lijekova u njihovom domu od strane ljekarnika-volontera.

Projekt je usmjeren na izdavanje lijekova pacijentima kojima je dodijeljena mjera izolacije ili samoizolacije, nemoćnim i nepokretnim osobama koje su u mreži socijalnih službi te transplantiranim, onkološkim i drugim imunokompromitiranim pacijentima kojima je važno da ne izlaze iz svojih domova u uvjetima epidemije.

U projektu će za Hrvatski Crveni križ volontirati magistri farmacije s odobrenjem za samostalni rad (licencom) u trajanju od 4 ili 8 sati dnevno (ovisno o dostupnosti).

Hrvatska ljekarnička komora je kratkom vremenu zaprimila prijave 120 ljekarnika-volontera koji će na području cijele Republike Hrvatske pružati uslugu izdavanja lijeka u domu pacijenata.

Projekt je zamišljen tako da se izdavanje lijeka provodi uz najvišu razinu sigurnosti za pacijente. Putem aplikacije osigurana je sljedivost lijeka od inicijalnog poziva pacijenta do zadnjeg koraka, a to je izdavanje u domu pacijenta i savjetovanje o terapiji.

Pacijenti će uslugu ljekarnika moći zatražiti putem besplatnog telefona Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 ili na izravni broj pozivnog centra Komore 072 700 222.

Projekt uključuje:

1. Pozivni centar – besplatni telefon Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 i izravni broj pozivnog centra Hrvatske ljekarničke komore 072 700 222;

2. Aplikaciju koja će pratiti distribuciju lijeka od poziva pacijenta do izdavanja lijeka;

3. Stručne osobe – ljekarnike s odobrenjem za samostalni rad (licencom) koji će na adresi pacijenta savjetovati i izdati lijek;

4. Povratnu informaciju o preuzimanju i razumijevanju terapije od strane pacijenta.

Za vrijeme epidemije COVID-19 virusom u Republici Hrvatskoj pacijenti su nakupljali veće količine bezreceptnih lijekova zbog straha od nestašice lijekova. Iako je riječ o bezreceptnim lijekovima koje pacijenti mogu sami kupiti bez liječničkog recepta, oni su i dalje lijekovi koji imaju svoje djelovanje, potencijalne nuspojave i važno ih je uzimati odgovorno i provjeriti interakcije lijekova s kroničnom terapijom koju pacijenti uzimaju.

Putem pozivnog centra pacijenti će moći zatražiti i savjet o novim terapijama koje su im propisane te provjeriti kompatibilnost nove terapije s lijekovima koje koriste od ranije.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti