„Magične gljive“ mogu poboljšati život pacijentima koji boluju od raka

„Magične gljive“ mogu poboljšati život pacijentima koji boluju od raka

„Magične gljive“  mogu poboljšati život pacijentima koji boluju od raka
  • Objavljeno: Srijeda, 08.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kontroverzno istraživanje u Americi pokazalo je kako samo jedno konzumiranje psilocibina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost do šest mjeseci kod skupine bolesnika.

Psilocibin je aktivni sastojak „magičnih gljiva", a ona je poznata po efektu „promjene uma", a može uključivati poboljšanje boja i vizualne halucinacije.

Profesor Charles Grob, s instituta „LA BioMed" u Los Angelesu, nam objašnjava: „Mi u biti radimo s populacijom bolesnika koja često ne reagira najbolje na konvencionalne tretmane."

„Nakon njihovog tretmana s psilocibinom, pacijenti i njihove obitelji izrazili su korist od konzumiranja ovog halucinogena u smanjenju tjeskobe."

„Ovo istraživanje pokazuje kako se psilocibin može konzumirati sa sigurnošću, te da trebaju uslijediti daljnja istraživanja ovog halucinogena kako bi odredili njegove potencijalne koristi."

Pilot istraživanje koje uključuje 12 volontera u dobi od 36 do 58, nastavlja se na rad iz 1950-ih i 1960-ih, koje je pokazalo kako bi psihodelične droge mogle imati koristi kod pacijenata s naprednim stadijem raka, tako što im smanjuje anksioznost i potrebu za lijekove protiv bolova.

Rana istraživanja su napuštena u 1970-ima, nakon pravnog napada na konzumiranje halucinogenih droga kao što je LSD.

„Politički i kulturni pritisci prisilili su kraj ovog istraživanja u 1970-ima," rekao je prof Grob. „Uspjeli smo oživjeti ovo istraživanje pod strogim nadzorom zakona te pokazali da ovo područje istraživanja ima velika obećanja za ublažavanje anksioznosti i drugih psihijatrijskih simptoma."

Svi dobrovoljci istraživanja imali su naprednu vrstu raka i patili su od tjeskobe.

Sudionici su dobili ili umjerenu dozu od 0,2 miligrama psilocibina po kilogramu tjelesne težine, ili neaktivni placebo tijekom dva eksperimentalna tretmana koji su bili odvojeni nekoliko tjedana.

U svakoj prigodi, ni pacijenti niti istraživači nisu znali dali je konzumiran halucinogen ili placebo.

Volonteri su tijekom prvih nekoliko sati nakon tretmana bili potaknuti na ležanje u krevetu dok nose masku za spavanje te slušaju opuštajuću glazbu.

Njihov napredak bio je praćen tijekom sljedećih šest mjeseci koristeći standardne testove za mjerenje anksioznosti i depresije.

Istraživači su zakljućili: „Tijekom zahvata su zabilježene sigurne fiziološke i psihološke reakcije. Također nismo uočili štetne psihološke učinke od tretmana."

„Svi ispitanici su dobro tolerirali tretman, bez naznaka teške tjeskobe ili „lošeg tripa". Osim toga, rezultati tjeskobe su poboljšani kroz jedan do tri mjeseca nakon terapije, a nivo depresije je pokazao poboljšanje raspoloženja koje je započelo dva tjedna nakon tretmana i doseglo svoj vrhunac nakon šest mjeseci."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti