Zašto je dobro raditi Kegelove vježbe?

Zašto je dobro raditi Kegelove vježbe?

Zašto je dobro raditi Kegelove vježbe?
  • Objavljeno: Petak, 11.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako ste žena, onda biste svakako trebali znati za Kegelove vježbe. Također trebate znati da ih trebate svakodnevno raditi jer su čvrsti, ali i opušteni mišići zdjelice ono što će potaknuti vaše zdravlje.

Čvrsti mišići zdjelice su važni za sve žene, bez obzira na to planirate li trudnoću, jeste li imale vaginalni porod ili carski rez.

Donosimo vam razloge zbog kojih je krajnje vrijeme da započnete raditi Kegelove vježbe i da one postanu rutina bez koje ne možete zamisliti dan.

Inkontinencija

Čak 70% žena će osjetiti neku vrstu inkontinencije nakon poroda, a veliki broj njih osjeća inkontinenciju nakon menopauze kada hormonalne promjene u tijelu oslabe mišiće zdjelice.

Naprezanjem mišića zdjelice ćete smanjiti rizik od nastanka inkontinencije za čak 80%. Prema istraživanjima, čak i žene koje nikada nisu rodile i još nisu ušle u menopauzu imaju problema s inkontinencijom.

Savjet

Započnite s uobičajenim Kegelovim vježbama. Zategnite mišiće zdjelice kao da želite spriječiti mokrenje. Cilj je svaku kontrakciju mišića zadržati oko 10 sekundi. Napravite 3 seta po 10 ponavljanja.

Bolji seks

Jaki i uvježbani mišići zdjelice će povećati želju za seksom, ali i užitak tijekom seksa. Kegelove vježbe će potaknuti cirkulaciju krvi na području zdjelice, što će povećati uzbuđenost i vlažnost, a to je jako teško postići nakon menopauze.

Kada imate jake i čvrste mišiće zdjelice, znatno češće ćete doživljavati orgazme i oni će biti puno intenzivniji.

S druge strane, ako su mišići zdjelice previše napeti ili zgrčeni, seks može biti bolan, zbog čega biste se svakako trebali obratiti ginekologu.

Savjet

Kegelove vježbe radite svaki dan, a neka kontrakcije budu kratke i brze. Kada zategnete mišiće, brzo ih opustite pa uzmite dulju pauzu do iduće kontrakcije.

Manje komplikacija u trudnoći

Tijekom trudnoće će se mišići opuštati jer se na taj način tijelo priprema za porod. No, oslabljeni mišići zdjelice mogu uzrokovati komplikacije i bolove u leđima.

Tijekom trudnoće svakodnevno radite Kegelove vježbe kako biste mišiće zdjelice održali čvrstima jer ćete na taj način imati manje komplikacija tijekom poroda i brže ćete se oporaviti nakon poroda.

Savjet

Probajte obrnute Kegelove vježbe. Zategnite mišiće, zatim ih opustite. Potom provjerite možete li ih opustiti još više. Ponovite i zatežite mišiće kraće nego što ih opuštate.

Problemi s probavom

Neuvježbani mišići zdjelice mogu uzrokovati nastanak zatvora ili fekalne inkontinencije. Kegelove vježbe će pomoći da se mišići zdjelice opuste, ali i učvrste.

Također, Kegelove vježbe će potaknuti cirkulaciju krvi i spriječiti nastanak hemoroida i ubrzati oporavak od homeroida.

Savjet

Fokusirajte se na anus. Možda će vam se činiti malo čudnim, ali ćete primijetiti da uistinu funkcionira. Zategnite mišiće kao da želite zadržati plinove, zatim ih opustite.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije