Zašto vas nepranje zubi može ubiti

Zašto vas nepranje zubi može ubiti

Zašto vas nepranje zubi može ubiti
  • Objavljeno: Utorak, 07.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Već se dugo sumnja na vezu između loše oralne higijene i povećanog rizika od srčanog udara.

Do sada nitko nije bio u mogućnosti shvatiti, zašto točno neredovito četkanje može doprinijeti takvom razvoju događaja.

No znanstvenik sa Sveučilišta u Bristolu, otkrio je kako bakterija odgovorna za propadanje zuba i bolesti desni, može proći u krvotok i pomoći formiranju krvnih ugrušaka.

Što zauzvrat uzrokuje srčane i moždane udare, koji zajedno uzrokuju više od 200.000 smrti godišnje samo u Velikoj Britaniji.

Bakterije pod nazivom streptokoke većinom su ograničene na usta, ali kad nekome krvare desni, one mogu ući u krv.

Tu bakterije koriste protein na svojoj površini, kako bi prisilili trombocite da se povežu zajedno kako bi stvorili zaštitni štit.

Howard Jenkinson, profesor oralne mikrobiologije, objašnjava: „Uspjeli smo dobiti jednu proteinsku molekulu na površini bakterije koja može aktivirati formaciju trombocita."

„Ovo je prvi put da je prikazan mehanizam iz jedne bakterije kako aktivira trombocite i pomaže im kod širenja."

Opisujući mehanizam, objasnio je: „Kad se trombociti zgrušaju zajedno, oni potpuno okruže bakteriju. Ovo im u biti omogućuje zaštitni štit, ne samo od imunološkog sustava, već i od antibiotika koji se mogu koristiti za liječenje infekcije."

„Nažalost, uz to što pomažu bakterijama, ugrušci trombocita mogu uzrokovati male ugruške krvi, izrasline na srčanim zaliscima, ili upale krvnih žila koje mogu blokirati dotok krvi do srca i mozga."

Istraživanje pruža dokaze za još jedan dobar razlog kako treba prati zube ili još bolje, koristiti zubni konac.

„Ljudi moraju biti svjesni da uz provjeru svoje prehrane, krvnog tlaka, kolesterola i razine tjelovježbe, također moraju održavati dobru oralnu higijenu kako bi im se smanjio rizik od srčanih problema", napominju znanstvenici.

Istraživanje također treba ubrzati razvoj lijekova koji bi mogli spriječiti stvaranje potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka.

Prof Jenkinson opisao je otkriće ključnog proteina kao „novi alat", na kojem će se isprobavati novi lijekovi koji bi mogli spriječiti zgrušavanje krvi.

„To bi na kraju moglo dovesti do novih tretmana za kardiovaskularne bolesti koje su najveći ubojica u razvijenom svijetu", zaključuje Jenkinson.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti