Mediteranska prehrana štiti od srčanog udara!

Mediteranska prehrana štiti od srčanog udara!

Mediteranska prehrana štiti od srčanog udara!
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumacija ribe smanjuje rizik od nastanka atrijske fibrilacije, česte bolesti srca koja može uzrokovati srčani udar i zatajenje srca.

Osobe, koje jedu ribu 2 puta tjedno imaju za 13% manji rizik od nastanka atrijske fibrilacije, otkrivaju nam znanstvenici iz Grčke.

Čini se da je riblje ulje glavni faktor u smanjenju rizika od nastanka atrijske fibrilacije, izjavio je prof. Thomas Rix.

U istraživanju, koje je trajalo 14 godina, je sudjelovalo 57000 osoba dobi od 50 do 64 godine. Znanstvenici su pratili njihove životne navike, uključujući i prehrambene navike i navike vježbanja.

Rezultati istraživanja su iznenađujući jer upućuju da je tek umjerena konzumacija ribe sasvim dovoljna za zaštitu zdravlja srca.Sudionici, koji su jeli ribu jednom ili manje od jednom tjedno, nisu imali smanjen rizik od nastanka atrijske fibrilacije.

Prethodno istraživanje danskih znanstvenika je pokazalo da riba smanjuje rizik od nastanka začepljenja arterija koje uzrokuje smanjenje dotoka krvi u srce i povećava rizik od nastanka srčanog udara i zatajenja srca.

Riba i riblje ulje sadrže nutritivne tvari koje blagotvorno djeluju na zdravlje, a mediteranska prehrana je savršena za osobe koje imaju problema sa zdravljem srca i krvožilnog sustava, prenosi EverydayHealth.

Saznajte koje namirnice trebate jesti za zdravlje srca!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti