Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!

Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!

Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tuna sadrži nekoliko esencijalnih vitamina i minerala. Jako je dobar izvor niacina i vitamina A koji štiti zdravlje kostiju, zubi i kože. Tuna sadrži kalij koji potiče rad živčanog sustava i fosfor koji smanjuje rizik od nastanka bolesti koštanog sustava.

Tuna je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina koje potiču rast i razvoj. Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline ublažavaju upalu, poboljšavaju zdravlje kognitivnih funkcija i smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti i srčani udar.

Tuna je također jako dobar izvor proteina. Naime, 100 grama tune sadrži 23 do 27 grama proteina, ovisno o tome je li tuna svježa ili konzervirana.

Tuna je također jako dobar izvor zdravih masti koje tijelu služe kao izvor energije, reguliraju razinu hormona, rad živčanog sustava i omogućavaju apsorpciju vitamina topivih u masti.

Tuna s limunom i đumbirom

Limun je dobar izvor folne kiseline i kalija, a jako dobar izvor vitamina C. Đumbir je također dobar izvor vitamina C, a jako dobar izvor magnezija, kalija, bakra i mangana. Obje namirnice imaju moćno antioksidacijsko djelovanje i smanjuju rizik od nastanka različitih bolesti, uključujući neke vrste raka.

Isprobajte recept za tunu s limunom i đumbirom!

Tuna u korici od sezama

Sjemenke sezama su dobar izvor kalcija, željeza, magnezija i fosfora, a jako dobar izvor bakra i mangana. Sjemenke sezama potiču rad probavnog sustava i smanjuju rizik od nastanka probavnih smetnji, kao što su zatvor, nadutost i dijareja.

Isprobajte recept za tunu u korici od sezama!

Namaz od tune i ružmarina

Ružmarin je dobar izvor vitamina A, tiamina i magnezija, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, B6, folne kiseline, kalcija, željeza i mangana.

Isprobajte recept za namaz od tune i ružmarina!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti