Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!

Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!

Isprobajte ukusne i jednostavne recepte sa tunom!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.07.2016.
  • Broj pregleda: 953
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tuna sadrži nekoliko esencijalnih vitamina i minerala. Jako je dobar izvor niacina i vitamina A koji štiti zdravlje kostiju, zubi i kože. Tuna sadrži kalij koji potiče rad živčanog sustava i fosfor koji smanjuje rizik od nastanka bolesti koštanog sustava.

Tuna je jako dobar izvor omega 3 masnih kiselina koje potiču rast i razvoj. Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline ublažavaju upalu, poboljšavaju zdravlje kognitivnih funkcija i smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti i srčani udar.

Tuna je također jako dobar izvor proteina. Naime, 100 grama tune sadrži 23 do 27 grama proteina, ovisno o tome je li tuna svježa ili konzervirana.

Tuna je također jako dobar izvor zdravih masti koje tijelu služe kao izvor energije, reguliraju razinu hormona, rad živčanog sustava i omogućavaju apsorpciju vitamina topivih u masti.

Tuna s limunom i đumbirom

Limun je dobar izvor folne kiseline i kalija, a jako dobar izvor vitamina C. Đumbir je također dobar izvor vitamina C, a jako dobar izvor magnezija, kalija, bakra i mangana. Obje namirnice imaju moćno antioksidacijsko djelovanje i smanjuju rizik od nastanka različitih bolesti, uključujući neke vrste raka.

Isprobajte recept za tunu s limunom i đumbirom!

Tuna u korici od sezama

Sjemenke sezama su dobar izvor kalcija, željeza, magnezija i fosfora, a jako dobar izvor bakra i mangana. Sjemenke sezama potiču rad probavnog sustava i smanjuju rizik od nastanka probavnih smetnji, kao što su zatvor, nadutost i dijareja.

Isprobajte recept za tunu u korici od sezama!

Namaz od tune i ružmarina

Ružmarin je dobar izvor vitamina A, tiamina i magnezija, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, B6, folne kiseline, kalcija, željeza i mangana.

Isprobajte recept za namaz od tune i ružmarina!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti