Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja

Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja

Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja
  • Objavljeno: Srijeda, 14.06.2017.
  • Broj pregleda: 58
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svjetski dan darovatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja, još od 2004. godine, kad je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organisation – WHO), na kojoj su sudjelovale 192 zemlje članice, usvojena rezolucija o uspostavi obilježavanja tog dana.

Godišnje se prikupi oko 107 milijuna doza krvi na svijetu. Taj je broj u porastu iz godine u godinu zbog jačanja svijesti o potrebi dobrovoljnog darivanja krvi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, u Hrvatskoj ima 42 darivanja na 1.000 stanovnika (oko 4 % stanovništva su darivatelji krvi). U Hrvatskoj se godišnje prikupi prosječno 180.000 doza krvi. Od toga je svake godine oko 12 % novih davatelja krvi odnosno onih koji prvi put daju krv, a preostali su višestruki davatelji krvi, koji u prosjeku daju krv dva puta godišnje. Sigurnost krvi u Hrvatskoj je osigurana mjerama kontrole kvalitete i nadzora nad krvi i krvnim pripravcima, koje uključuju i mikrobiološku kontrolu, kao i mjerama zaštite od infekcija u zdravstvenim ustanovama koje se kontinuirano provode, te principima samodostatnosti i dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva. Mnogim pacijentima i pacijenticama kojima je u određenom trenutku potrebna transfuzija krvi ona nije uvijek brzo dostupna. Sigurna krv i krvni pripravci neophodni su svim zemljama na svijetu radi prevencije mnogih smrti i očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se krv može darivati na organiziranim akcijama darovanja krvi u transfuzijskoj ustanovi (Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu – HZTM) ili u organizaciji dobrovoljnih udruga / organizacija (poput Hrvatskog crvenog križa). Redovite akcije darovanja krvi se provode u svim većim radnim organizacijama, školama, mjesnim zajednicama, a vrijeme i mjesto održavanja akcija najavljuju se putem medija.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 u Zagrebu organizira dobrovoljno darovanje krvi i obavlja kontrolu i nadzor nad prikupljenim dozama krvi, čime se osigurava sigurnost krvi i krvnih pripravaka. Na svojim internetskim stranicama HZTM objavljuje tjedni raspored darivanja krvi.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti