Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja

Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja

Međunarodni dan darovatelja krvi – 14. lipnja
  • Objavljeno: Srijeda, 14.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan darovatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja, još od 2004. godine, kad je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (engl. World Health Organisation – WHO), na kojoj su sudjelovale 192 zemlje članice, usvojena rezolucija o uspostavi obilježavanja tog dana.

Godišnje se prikupi oko 107 milijuna doza krvi na svijetu. Taj je broj u porastu iz godine u godinu zbog jačanja svijesti o potrebi dobrovoljnog darivanja krvi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, u Hrvatskoj ima 42 darivanja na 1.000 stanovnika (oko 4 % stanovništva su darivatelji krvi). U Hrvatskoj se godišnje prikupi prosječno 180.000 doza krvi. Od toga je svake godine oko 12 % novih davatelja krvi odnosno onih koji prvi put daju krv, a preostali su višestruki davatelji krvi, koji u prosjeku daju krv dva puta godišnje. Sigurnost krvi u Hrvatskoj je osigurana mjerama kontrole kvalitete i nadzora nad krvi i krvnim pripravcima, koje uključuju i mikrobiološku kontrolu, kao i mjerama zaštite od infekcija u zdravstvenim ustanovama koje se kontinuirano provode, te principima samodostatnosti i dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva. Mnogim pacijentima i pacijenticama kojima je u određenom trenutku potrebna transfuzija krvi ona nije uvijek brzo dostupna. Sigurna krv i krvni pripravci neophodni su svim zemljama na svijetu radi prevencije mnogih smrti i očuvanja zdravlja.

U Hrvatskoj se krv može darivati na organiziranim akcijama darovanja krvi u transfuzijskoj ustanovi (Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu – HZTM) ili u organizaciji dobrovoljnih udruga / organizacija (poput Hrvatskog crvenog križa). Redovite akcije darovanja krvi se provode u svim većim radnim organizacijama, školama, mjesnim zajednicama, a vrijeme i mjesto održavanja akcija najavljuju se putem medija.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 u Zagrebu organizira dobrovoljno darovanje krvi i obavlja kontrolu i nadzor nad prikupljenim dozama krvi, čime se osigurava sigurnost krvi i krvnih pripravaka. Na svojim internetskim stranicama HZTM objavljuje tjedni raspored darivanja krvi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti