Imate slabu i usporenu cirkulaciju? Saznajte kako ju ubrzati!

Imate slabu i usporenu cirkulaciju? Saznajte kako ju ubrzati!

Imate slabu i usporenu cirkulaciju? Saznajte kako ju ubrzati!
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kilometri krvnih žila, zajedno sa srcem i ostalim mišićima, čine naš krvožilni sustav. Loša cirkulacija znači da stanice u tijelu ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari , što može rezultirati raznim srčanim oboljenjima i drugim težim oblicima bolesti.

Znakovi slabe cirkulacije:

  • hladne ruke i stopala,
  • trnci u rukama i nogama,
  • suha koža,
  • krhki nokti,
  • slaba i rijetka kosa,
  • erektilna disfunkcija,
  • vrtoglavice.

Da biste poboljšali cirkulaciju i opće zdravlje, slijedite ove savjete:

Pijte dovoljno vode

Voda je sastavni dio krvi, što znači da je potrebno hidratirati tijelo kako bi cirkulacija bila nesmetana. Preporuka je piti oko 8 čaša vode dnevno. Ako se ste fizički aktivni ili se bavite tjelovježbom, poželjno je popiti čak i više.

Saznajte kako poboljšati cirkulaciju u rukama i nogama!

Ustanite od stola

Dugotrajno sjedenje je zaista loše za kralježnicu, ali i za cirkulaciju. Ovaj položaj tijela slabi mišiće nogu i usporava protok krvi, što može uzrokovati ugruške. Pokušajte ustajati svakih 30 minuta ili barem češće mijenjajte položaje sjedenja.

Opustite se i istežite

Joga pokreće cijeli metabolizam i ubrzava cirkulaciju. Svakim istezanjem omogućavate bolji protok krvi i dostavu kisika u organe i ostale stanice tijela. Isprobajte pozu psa, kojom ćete poslati krv u udove i mozak. Ili jednostavno legnite na pod sa stražnjicom udaljenom 10 cm od zida, podignite noge na zid i stavite ruke iznad glave. U tom položaju ostanite 5 do 10 minuta. Nemojte se naglo dizati jer bi vam se moglo zavrtjeti.

Aerobne vježbe

Trčanje, vožnja bicikla, hodanje, plivanje i slične vježbe, omogućavaju veći dotok zraka u organizam. To jača naše srce i smanjuje krvni tlak. Preporuka je vježbati barem 30 minuta, 3 do 5 puta tjedno.

Otkrijtešto su aerobne vježbe!

Čučnjevi

Ova tjelovježba jača noge i potiče cirkulaciju. Stanite s nogama raširenim u širinu ramena. Dok se spuštate u čučanj, držite leđa ravno. Spuštajte se do kuta od 90°. Tijekom spuštanja, podižite ruke prema naprijed u visinu ramena jer ćete tako lakše održati ravnotežu.

Jedite manje mesa

Loša i usporena cirkulacija, često je rezultat neuravnotežene prehrane. Pokušajte jesti što manje crvenog mesa koje je obogaćeno zasićenim masnoćama. Jedite više svježeg voća i povrća. Smanjite unos soli i šećera.

Napravite sok za zdravu krv i čišćenje organizma!

Četkanje tijela

Četkanje tijela je idealno za poticanje cirkulacije i pokretanje limfe. Pronađite četku s debljim, ali ne prekrutim nitima i nježno četkajte suhu kožu. Krenite od stopala, dugim i nježnim pokretima, prema trbuhu. Trbuh i leđa četkajte kružnim pokretima. Izbjegavajte četkanje lica istom četkom kao što koristite za tijelo jer može biti pregruba i izazvati crvenilo lica. Četkanje tijela je najbolje provoditi svaki dan prije tuširanja.

Topla kupka

Topla i mirisna kupka može privremeno potaknuti cirkulaciju. Topla voda širi krvne žile i omogućava bolji protok krvi u ostatak tijela. Sličan učinak na organizam i cirkulaciju ima i topli čaj.

Isprobajte detoksikacijske kupke za jačanje imuniteta!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije