Mladima treba seksualna edukacija

Mladima treba seksualna edukacija

Mladima treba seksualna edukacija
  • Objavljeno: Utorak, 14.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...medicine koja djeluju u županijskim zavodima za javno zdravstvo. Dvojica tinejdžera na biciklima susretnu se s trećim. Zbunjeni su, bez riječi. Treći pokunjeno pogne glavu, dvojici se omakne podrugljiv nagovještaj smiješka, odjure na biciklima. Treći dječak ostaje na klupi, ali ne sam – uz njega su dječja kolica s novorođenčetom koje je očito dobio prerano. On više ne može bezbrižno s prijateljima uživati svoju mladost, jer ne htijući dobio je najodgovorniji zadatak u životu, roditeljstvo.

Spot je to “Roditeljstvo nije igra” što ga je predstavio jučer CESI, a koji će se od danas vrtjeti na nacionalnoj televiziji kao dio projekta “Nek se mlade pita!” kojim se želi upozoriti na važnost i potrebu rješavanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih.


Rizik od bolesti

– Zbog ideoloških i vjerskih razloga o tome u školama ne učimo, a oko 580.000 mladih svakodnevno se suočava s rizikom obolijevanja od spolnih bolesti i neplanirana začeća, bez prava na znanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju – kazao je Luka Orešković, učenik zagrebačke V. gimnazije, jedan od mladih koji sudjeluju u projektu što ga financiraju Europska komisija i Grad Zagreb. Predstavljen je i priručnik “Sex na ex” u kojem se analiziraju javne politike i praksa u RH i dobra praksa u EU.

Priručnik bi trebao poslužiti mladima kao alat za javno zagovaranje i pokretanje društvenih promjena koje će unaprijediti seksualno i reproduktivno zdravlje i prava mladih. Može se nabaviti u CESI-ju u Novoj cesti 4, a uskoro će biti dostupan i u elektroničkom obliku na webu seksualne edukacije za mlade “sezam”.

Ulične akcije

Seksualna edukacija i savjeti u RH zasad se mogu dobiti u savjetovalištima školske medicine koja djeluju u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

– Mogu se javiti i roditelji. Istraživanje je pokazalo da oko 40 posto djevojaka dobije neke informacije o seksu iz obitelji, mladići mnogo manje. Ako mame nisu spremne razgovarati o tome sa sinovima, očevi su još manje – kaže prim. dr. sc. Marina Kuzman iz HZJZ-a.

Za kraj ljeta mladi planiraju ulične akcije, cilj je upozoriti Ministarstvo zdravstva da treba otvoriti savjetovališta u svakoj županiji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti