Sredovječni muškarci češće od žena obolijevaju od dijabetesa

Sredovječni muškarci češće od žena obolijevaju od dijabetesa

Sredovječni muškarci češće od žena obolijevaju od dijabetesa
  • Objavljeno: Utorak, 14.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...su dokazali da sredovječni muškarci imaju dvostruko veću šansu da obole od njega nego žene. U istraživanju Britanske zaklade za dijabetes sudjelovali su ispitanici u dobi od 45 do 54 godine, a utvrđeno je da od dijabetesa tipa 2 boluje šest posto muškaraca i 3,6 posto žena. Brojke su izazvale zabrinutost budući da dijabetes uzrokuje brojne zdravstvene komplikacije kao što su bolesti srca, moždani udari, zatajenja bubrega, sljepoća ili amputacija udova.

Istraživanje je pokazalo da su više stope oboljenja od dijabetesa među muškarcima povezane s činjenicom da su sredovječni muškarci obično deblji od žene iste dobi. Rezultati istraživanja također upućuju na to da muškarci u dobi od 35 do 54 godine imaju gotovo dvostruko veće šanse od žena da obole od dijabetesa. Razlog tome je veći broj kilograma kod muškaraca uzrokovan nedostatkom vježbanja i nezdravom prehranom što znači da se lako može prevenirati zdravijim načinom života.

Gubljenjem kilograma mogu se smanjiti šanse za obolijevanjem od dijabetesa tipa 2, i to za 58 posto, dok vježbanje smanjuje rizik za 64 posto. U ugroženu skupinu spadaju ljudi stariji od 40 godina, kao i osobe sa širim strukom i one u čijoj je obitelji zabilježeno to oboljenje.

Dijabetes tipa 2 može ostati nezamijećen desetljećima, a gotovo polovica osoba u vrijeme kad im se dijagnosticira ta bolest već ima neke komplikacije.

Iako od dijabetesa tipa 2 češće obolijevaju muškarci, stručnjaci upozoravaju da se ni žene ne bi smjele opustiti, jer se kod njih ova vrsta dijabetesa obično razvija kasnije u životu, ali je zato rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima povezanim sa dijabetesom tipa 2 kod žena oko 50 posto veća nego kod muškaraca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti