Biljke koje ublažavaju bolove u zglobovima

Biljke koje ublažavaju bolove u zglobovima

Biljke koje ublažavaju bolove u zglobovima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolovi u zglobovima su jako česti među starijim osobama. Mogu biti posljedica različitih upalnih procesa i popraćeni crvenilom, natečenošću, smanjenom funkcijom zglobova, bolovima i osjetljivošću. Neki drugi, manje česti simptomi upale mogu biti glavobolja, manjak apetita, niska razina energije i bolovi u mišićima.

Toksini i otpad koji kruže tijelom su uzrok upale. Neke biljke mogu pomoći u uklanjanju otpada i toksina iz tijela. Potaknut će rad bubrega, probavnog sustava, povećati cirkulaciju krvi i limfe.

Korijen čička

Svi stručnjaci savjetuju povećan unos esencijalnih masnih kiselina. Korijen čička sadrži visok udio masnih kiselina koji ovoj biljki daju protuupalna svojstva. Korijen čička možete jesti bez prethodne termičke obrade, možete ga osušiti i dodati jelima ili kuhati u kipućoj vodi i napraviti čaj, juhu i temeljac.

Korijen čička možete naći i u obliku suplemenata, najčešće kapsula. Stručnjaci ističu da je svježa biljka bolji izbor jer će tijelo uspjeti apsorbirati sve hranjive tvari, dok će se iz suplemenata neke hranjive tvari samo izlučiti iz mokraće.

Kurkuma

Kurkuma postaje sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani ljudi diljem svijeta. Kurkuma je jako učinkovita u smanjenju i prevenciji nastanka kronične upale. Ima slično djelovanje kao i lijekovi protiv bolova, što je odlična vijest za osobe koje pate od želučanih tegoba jer kurkuma neće iritirati ovojnicu želuca, kao neki lijekovi protiv bolova.

Ovaj protuupalni začin može spriječiti nastanak različitih vrsta raka, katarakte i Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su ustanovili da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa i svakodnevno unose kurkumu, osjećaju manje bolova u zglobovima.

Saznajte koje su dokazane prednosti kurkume.

Đumbir

Đumbir ima antireumatsko i protuupalno djelovanje koje se već tisućama godina koristi u Ayurvedskoj medicini. Ekstrakt đumbira blokira oslobađanje upalnih agenata u tijelu, a također može pomoći u prevenciji nastanka kroničnih upalnih procesa u tijelu.

Dobra vijest je da đumbir ne uzrokuje nastanak nikakvih nuspojava. Možete i napraviti čaj od đumbira!

Sjemenke lana

Sjemenke lana su odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Jako su važne za održavanje rada imunološkog sustava. Također, pomažu u borbi protiv upalnih procesa. Sjemenke lana su biljni izvor omega 3 masnih kiselina, što je izrazito važno za osobe koje pate od kroničnih upalnih procesa jer namirnice životinjskog porijekla često pogoršavaju upalu i njezine simptome. Probajte svaki dan pojesti 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki.

Lanene sjemenke nemojte termički obrađivati jer se termičkom obradom mogu uništiti omega 3 masne kiseline. Ako imate želučane smetnje, bilo bi bolje da koristite ulje od lanenih sjemenki, a ne same sjemenke.

Pročitajte sve o detoksikaciji lanenim sjemenkama!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije