Može li majka prenijeti koronavirus na novorođenče?

Može li majka prenijeti koronavirus na novorođenče?

Može li majka prenijeti koronavirus na novorođenče?
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Skupina kineskih znanstvenika pratila je 33 trudnice u gradu Wuhanu, gdje je virus prvi put identificiran. Svoje otkriće i zaključke iznijeli su Časopisu američkog pedijatrijskog društva, a rezultati su pokazali da se prijenos koronavirusa s majke na dijete može dogoditi, ali nije čest.

Simptome koronavirusa saznajte na linku ili klikom na sliku!

Tijekom epidemije koronavirusa, koji je krenuo upravo iz Wuhana u Kini, znanstvenici su pratili 33 trudnice i nakon rođenja otkrili da su samo tri novorođenčeta bila zaražena koronavirusom, što predstavlja stopu od 9%.

Tijekom poroda su se poštovale sve mjere opreza, prevencije i kontrole zaraze, a moguće je da su djeca zaražena COVID-19 ili koronavirusom sojeve na gornjim dišnim putevima ili anusu dobila preko majke.

Sve tri djeteta rođena su carskim rezom jer su majke imale respiratorne probleme uzrokovane koronavirusom. Jedno dijete bilo je nedonošče, rođeno u 31. tjednu trudnoće i ono je bilo u najgorem stanju, s upalom pluća, problemima s disanjem i infekcijom. No, nakon tjedan dana na intenzivnoj njezi, dijete je ozdravilo, a i ostala dva zaražena djeteta su ozdravila i ubrzo su pušteni kući.

Što trudnice i dojilje trebaju znati o korona virusu, saznajte na linku ili klikom na sliku!

Stručnjaci objašnjavaju da je došlo do tzv. vertikalne transmisije s majke na dijete, a moguće je da je virus prešao tijekom samog trenutka poroda ili još i ranije, preko posteljice. Stoga je vrlo važno za trudnice da se čuvaju i poštuju sve mjere opreza, a ako osjete simptome koronavirusa, obavezno se trebaju javiti liječniku.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti