Nasilje nad ženama, posebno zlostavljanje u obitelji poraslo je tijekom pandemije

Nasilje nad ženama, posebno zlostavljanje u obitelji poraslo je tijekom pandemije

Nasilje nad ženama, posebno zlostavljanje u obitelji poraslo je tijekom pandemije
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), no najveći broj nasilja ostaje neregistriran, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Prema podacima sa službene web stranice MUP-a, žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera, dok je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost prvenstveno zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti, ali i zbog sjećanja na tri žene čiji je život nasilno prekinut 22. rujna 1999. godine., na datum koji se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u našoj zemlji.

Pandemija je još dodatno pogoršala stanje jer nasilje nad ženama, posebno zlostavljanje u obitelji u porastu je najviše tijekom lockdowna i karantene, a žrtve osjećaju da ih nitko ne čuje i ne vidi.

Iako je poznata izreka kako je šutnja zlato, u ovom slučaju svakako nije. Nemojte ignorirati nasilje, prijavite ga na broj 192 i pomozite ženi i obitelji za koju znate da se ne može „izvući“ iz ralja nasilnika, a tako ćete i spasiti nečiji život.

Sve dodatne informacije vezano za nasilje u obitelji kao i adresar ustanova gdje žrtve nasilja mogu dobiti pomoć potražite na web portalu MUP-a RH, u mapi „Savjeti“.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti