Tko se mora cijepiti trećom i booster dozom, a kome nije potrebna?

Tko se mora cijepiti trećom i booster dozom, a kome nije potrebna?

Tko se mora cijepiti trećom i booster dozom, a kome nije potrebna?
  • Objavljeno: Petak, 26.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dopunu "Preporuke za primjenu treće doze u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje protiv bolesti COVID-19".

"Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja kao i obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom", piše na službenoj web stranici HZJZ-a, a naglašeno je da onima koji su preboljeli COVID-19 i cijepili se nakon preboljenja, nije potrebna treća doza.

Booster doza dostupna je i preporučljiva svima, a posebno je važna za: korisnike domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnike zaposlene kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle, osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, zdravstvene radnike koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite, osobama u dobi 65 i više godina, osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.
Imunokompromitiranim osobama posebno se jako preporučuje cijepljenje trećom dozom.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra

Inače, HZJZ izvještava da je ukupno do 24. studenog s dodatnom/trećom dozom cijepljeno 150.715 osoba.

Također, epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra, objavio je danas na konferenciji za medije Nacionalni stožer Civilne zaštite. Jučer je bilo 6246 novozaraženih, dok je danas zabilježeno 5460 novih slučajeva, a preminulo je 75 pacijenta.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti