Nizak HDL i pamćenje

Nizak HDL i pamćenje

Nizak HDL i pamćenje
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživač Archana Singh - Manoux iz University College London navodi da opadanje nivoa kolesterola među sudionicima studije u njihovim 50-tim i ranim 60-tim godinama predviđa opadanje memorije tijekom nekog vremena. Premda slabija memorija u srednjim godinama nije direktno povezana sa Alzhaimerovom bolešću i drugom formom demencije u starijim godinama, opadanje memorije je ključ za dijagnozu te bolesti, navodi istraživač.

Istraživači pokušavaju uočiti povezanost između razine HDL-a i drugih lipida sa Alzhaimerovom bolešću i drugim demencijama. U oboljelih pacijenata je primjećeno da se s godinama mijenjaju HDL i drugi lipidi kao što su LDL (lipotroteini niske gustoće, tzv. loš kolesterol koji isto prenosi kolesterol u krvi, ali se može taložiti u stijenkama krvnih žila što dovodi do ateroskleroze), ukupni kolesterol i trigliceridi (vidljivi na svakom laboratorijskom nalazu) no ipak te studije nisu pouzdane. Singh-Manoux kaže. "Ljudi sa tom dijagnozom obično boluju dugo godina i bolest sama može modificirati lipide".

Kao rezultat mnogi znanstvenici se fokusiraju na promatranje lipida kao potencijalnih rizičnih faktora za demenciju znatno ranije nego je bolest identificirana.

Studija od Singh-Manoux i kolega uključivala je 3,673 civilnih ispitanika uključenih u British health ispitivanje koje uključuje periodičku analizu krvnih lipida i testiranje opadanja memorije. Istraživanja su provedena u dva vremenska perioda kada su učesnici imali 55 godina i ponovno kada su imali 61 godinu. Nizak HDL kolesterol je definiran kada je manji od 40 mg/dl dok je nivo HDL-a od 60 mg/dl tretiran kao previsok.

Tijekom perioda opservacije pronađeno je da je opadanje HDL-a povezano sa pratećim opadanjem memorije. U 61. godini 53% ispitanika sa niskim nivoom "dobrog kolesterola" imalo je povišeni rizik za gubitak memorije u usporedbi sa ispitanicima koji su imali visoki HDL nivo.

Statini ne pomažu memoriji (najpoznatiji lijek predstavnik statina u nas je Lipex). Ukupni kolesterol i nivo kolesterola nisu pokazali povezanost sa opadanjem memorije tako da upotreba lijekova statina koji se koriste za njihovo smanjenje ne utječe na kvalitetu memorije.

Glasnogovornica Martha Daviglus, iz American Heart Association je rekla ?Statini snizuju LDL ali nisu efikasni za rast HDL-a. Zdrav način života je najbolje i najzdraviji za svakoga. Mi znamo da je stil života odgovoran za čitav niz bolesti i stanja.

Nova istraživanja sugeriraju da bi rani izbor zdravijih stilova života mogao utjecati na memoriju i funkcije osjeta u srednjim godinama sa mogućnošću prevencije demencije u kasnijem životu. Studija je objavljena u časopisu Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija.

Za Moj doktor:
Ante Perica, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti