Ovu hranu jedemo često, a može povećati rizik od raka!

Ovu hranu jedemo često, a može povećati rizik od raka!

Ovu hranu jedemo često, a može povećati rizik od raka!
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste imali člana obitelji oboljelog od raka, sigurno želite umanjiti svaku šansu da obolite od raka. Način života, primjerice hrana koju jedemo može povećati rizik od nastanka raka. Gazirana pića, slatkiši i grickalice su neki od poznatijih primjera koji štete našem zdravlju, ali mogle bi vas iznenaditi sljedeće namirnice koje mogu utjecati na razvoj raka, a jedemo ih često.

Pivo i vino

Toplo vrijeme, završetak posla i pivo s kolegama. Sigurno volite ovakve trenutke, ali konzumacija piva može povećati rizik od razvoja raka. No, nije samo pivo krivo – konzumacija tri do četiri alkoholna pića tjedno povezano je s povećanim rizikom od recidiva raka dojke kod žena kojima je dijagnosticiran rak u ranoj fazi. Journal of Clinical Oncology donosi kako je u 2012. godini 5,5% svih novih karcinoma (i 5,8% smrtnih slučajeva povezanih s rakom u svijetu) pripisano alkoholu.

Kao pivo i žestoka pića, tako i vino može povećati rizik od raka dojke i drugih karcinoma. Nije bitan broj čaša koje popijete nego koliko često pijete. Što češće pijete vino, to imate veće šanse od razvijanja raka. Zaključak je da konzumiranjem alkohola u bilo kojem obliku (pivo, vino, liker...) povećavate rizik od oboljenja.

Džem

Nisu svi džemovi štetni, nego oni koji su sadrže umjetna sladila bogata natrijem kao što su natrijeva sol ciklaminske kiseline (E952) i natrijeva sol saharina (E954) koji se upotrebljavaju u proizvodnji džemova, navodi Definicijahrane.hr. Dodaju kako su ta umjetna sladila višestruko slađa od šećera saharoze. Visok unos natrija povećava rizik od razvoja raka želuca pa tako hranu bogatu natrijem kao konzervansom preporučljivo je izbjegavati.

Sojini proizvodi

Jedno od glavnih dodataka sushiju je svakako i sojin umak, a osim što je ukusan, može biti i štetan. Jedna žlica ovog umaka može sadržavati čak 1000 miligrama natrija što je čak dvostruko više od količine natrija koju bi prosječna osoba trebala imati.

Međutin važno je reći da je trenutno odnos između rizika od raka i soje još uvijek nepoznat jer postoje više studija koje dokazuju i jednu i drugu tvrdnju. Eat This, Not That tvrdi kako je potrebno više podataka kako bi se utvrdilo može li soja povećati rizik od raka dojke, jajnika ili prostate te preporučuju da se držite podalje od proizvoda od soje poput mlijeka ili tofua.

Kupovna smjesa za palačinke

U današnjem užurbanom načinu života želite maksimalno iskoristiti svoje vrijeme pa tako i u pripremi jela. Kupovna smjesa za palačinke može poslužiti jer time ne gubite vrijeme na pripremu vlastite smjese nego se po povratku iz trgovine možete baciti na pripremu ove omiljene slastice. No, možda biste trebali razmisliti još jednom. Izrada vlastite smjese bolja je opcija jer će sigurno sadržavati manje natrija nego kupovna smjesa. Kao što smo ranije spomenuli, hrana s visokim sadržajem natrija može povećati rizik od raka želudca. Gotove smjese za palačinke mogu sadržavati i do 800 miligrama natrija što je oko 300 miligrama više nego što je potrebno odrasloj osobi.

Konzervirana hrana

Tuna, povrće, juhe i gotova jela često se nalaze u konzervama. Konzervirana hrana znači da su dodani konzervansi i aditivi kako bi ta hrana dulje trajala, a to znači i dodavanje natrija koji se povezuje s rakom želucca. Svježa riba izvrstan je izvor proteina koji imaju znatno manje natrija. To je bolje za vaš krvni tlak i kolesterol, a time i smanjujete rizik za oboljenje od raka. Konzervirani grašak, kukuruz ili mrkva najčešće se uzimaju prilikom pripremanja jela kako bi se skratilo kuhanje, ali bolji izbor je svježe povrće. Ako ipak morate kupiti povrće iz konzerve, preporučljivo je prvo ocijediti i isprati povrće kako biste smanjili količinu unesenog natrija.

Konzervirana tuna: što se događa s vašim tijelom kada je jedete?

Jaja

Sve vrste peradi izlažu vas riziku od razvoja raka, ali jeste li znali da su problematična i sama jaja? Muškarci koji konzumiraju tri ili više jaja tjedno imaju 81% veću vjerojatnost od oboljenja od raka prostate, prema studiji Cancer Prevention Research.

Kava

Jedno od najpopularnijih pića na svijetu može imati utjecaja na razvoj raka. „Mnoge studije su pokazale zaštitni učinak kave kod raka debelog crijeva, oralne šupljine, jetre, dojke, kože, endometrija, prostate i jajnika“, dodaje dr. Christian Gonzalez, naturopatski onkolog. No, svaka priča ima dvije strane pa dr. Gonzalez navodi da postoje proturječni dokazi kada je riječ o raku mokraćnog mjehura, gušterače i želudca. „Moja preporuka je umjerenost. Ako ste ovisni o kavi, probajte druge pristupe uživanja u ovom napitku. Odaberite organsku kavu, s kofeinom i s malo ili bez šećera te alternativi kravljeg mlijeka“, zaključuje.

Pahuljice za doručak

Provjerite etikete na ambalaži žitarica prije same kupnje. Neke žitarice i pahuljice za doručak poput cornflakesa mogu sadržavati visoke razine natrija kao konzervans kako bi duže trajali. Šokantna činjenica je kako Amerikanci dnevno konzumiraju više od 3000 miligrama natrija, dok je preporučena količina 500 miligrama dnevno, prema Eat This, Not That!

Kečap

Omiljeni dodatak svakom pommesu, ali uz finu teksturu i boju dolazi i puno natrija pa mogu sadržavati i do 150 miligrama. Iako se možda ne čini puno, ali brzo popunite preporučenu dozu tijekom dana. Svakako razmislite o zdravijim varijantama umaka za krumpiriće.

Pekarski proizvodi

Kruh i krušni proizvodi poput tortilja i peciva za hamburger također mogu sadržavati puno natrija pa je preporučljivo provjeriti nutritivne vrijednosti tih proizvoda. Razni kruhovi mogu sadržavati više aditiva, konzervansa i soli, a budući da sol može povećati rizik od raka, dobro je provjeriti sastojke samog kruha. U slučaju da ste veliki fan tortilja, dobra alternativa su obične kukuruzne tortilje koje sadrže manje natrija i na bazi su povrća. Umjesto klasičnih hamburger peciva, dobra alternativa su zdravije Portobello gljive ili zanimljiva zamjena za peciva od zelene salate. Osim što ćete dobiti zdraviju vegetarijansku opciju, dobit ćete manje natrija i više hranjivih tvari.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije