Zaštitite svoje oči!

Zaštitite svoje oči!

Zaštitite svoje oči!
  • Objavljeno: Subota, 29.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobar vid igra važnu ulogu u vašem životu, tako da je važno slijediti ove osnovne korake kako bi vaše oči bile što zdravije.

Idite redovito na kontrole

Oči biste trebali pregledavati barem svake 2 godine ili češće ako vas je tako savjetovao liječnik. Ovi pregledi mogu otkriti probleme s vidom ili očima, i temeljne zdravstvene probleme kao što je dijabetes.

Spriječite bolesti očiju

Bolesti očiju su vodeći uzrok sljepoće. Većina bolesti koje uzrokuju sljepoću, kao što je glaukom, može biti izliječena i njihov napredak se može značajno usporiti uz pravilnu dijagnozu i liječenje. Iako ne postoji lijek za neke bolesti oka, došlo je do velikog napretka kod ublažavanja simptoma tih bolesti i usporavanja njihovog napretka.

Zaštitite oči od sunca

Konstantna izloženost sunčevim ultraljubičastim zrakama može oštetiti oči. Neke bolesti očiju, kao što je makularna degeneracija su povezane s izlaganjima UV zrakama. Uložite u kvalitetne sunčane naočale i nosite ih kod svakog izlaganja suncu.

Saznajte kako još možete brinuti o svojim očima.

Kako možete spriječiti probleme s vidom?

Preventivni pregledi očiju su prva linija obrane protiv problema s vidom. Poduzmite i ove korake:

  • upoznajte se sa zdravljem očiju unutar obitelji
  • održavajte zdrav stil života
  • nosite zaštitu za oči kada rukujete opasnim alatom
  • zaštitite svoje oči od sunca.

Pazite na prehranu

Održavanje zdravlja očiju znači i uvođenje zdravih prehrambenih navika. Hranjive tvari igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i mogu pomoći u prevenciji raznih infekcija. Dobro uravnotežena prehrana će osigurati većinu onoga što odrasloj osobi treba. Vitamini A, C i E su važni za dobar vid.

Pročitajte koje biljke potiču zdravlje očiju!

Uvedite zdrave životne navike

Održavajte zdravu tjelesnu težinu, redovito mjerite krvni tlak i razinu kolesterola. Ako pušite, svakako prestanite. Ako patite od dijabetesa, pobrinite se da idete na redovite kontrole.

Odmarajte oči

Kada koristite računalo ili radite aktivnosti kao što su šivanje ili čitanje, oči odmarajte svakih 30 minuta. Pogledajte u najudaljeniju točku i zatvorite oči.

Često trepćite

Treptanje pomaže u održavanju vlažnosti očiju. Kada dulje vrijeme naprežete oči, svakako uzmite pauzu i trepćite neko vrijeme.

Stavite dlanove na oči

Sjednite, duboko udahnite i pokrijte oči dlanovima.

Udahnite duboko nekoliko puta

Okrećite glavu kružnim pokretima i istegnite vrat i ramena. Udahnite duboko nekoliko puta i gledajte u udaljenu točku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije