Mamin vitamin D i bebini zubi

Mamin vitamin D i bebini zubi

Mamin vitamin D i bebini zubi
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bebe rođene od majki koje imaju nizak vitamin D tijekom trudnoće mogu imati povišen rizik za promjene na caklini i kvarenje zubi tijekom ranog djetinjstva, pokazuje jedna kanadska studija.

Istraživači na University of Manitoba analizirali su razine vitamina D kod 206 žena u drugom tromjesječju trudnoće i našli su samo kod 21 (10.5%) uredne razine vitamina D. Razina vitamina D kod žena je bila povezana s učestalošću konzumacije mlijeka i uzimanju vitamnskih preparata.

Istraživači su također pregledali 135 beba i kod 21.6% našli su promjene cakline, a kod 33.6% uočili su ranu pojavu kvarenja zuba. Majke djece koja su imala defekte cakline imale su niske, ali ne znatno promijenjene vršne razine vitamina D u odnosu na vršne koncentracije vitamina D kod majki čija djeca nisu imala te defekte.

Majke djece koja su u ranom djetinjstvu imala pokvarene zube imale su znatno snižene razine vitamina D u odnosu prema onoj djeci koja nisu imala karijes. A djeca koja su imala promjene cakline imaju značajno povišen rizik od kvarenja zuba, tvrde istraživači.

Spomenuta studija, koja je pdstavljena 4. srpnja na glavnoj sjednici Internacionalnog udruženja za dentalna istraživanja u Torontu, prva je koja pokazuje da razine vitamina D u trudnica mogu utjecati zdravlje zuba u njihove djece.

Za mojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti