Nova otkrića na području multiple skleroze

Nova otkrića na području multiple skleroze

Nova otkrića na području multiple skleroze
  • Objavljeno: Subota, 25.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izravna interakcija između imunoloških stanica i živčanih stanica (neurona) čini se kako igra važnu ulogu u neuronskoj šteti koja je povezana s multiplom sklerozom.

Ova interakcija može ponuditi nove odgovore za liječenje multiple skleroze, objašnjavaju njemački znanstvenici.

Multipla skleroza je autoimuna bolest koja oštećuje zaštitnu mijelinsku ovojnicu koja pokriva živce središnjeg živčanog sustava, ona često rezultira ukočenošću, smetnjama vida i teškim slabostima u mišićima.

U ovom istraživanju, znanstvenici su se koristili slikovnom dijagnostikom kako bi istražili ulogu imunoloških stanica u uzrokovanju neuronske štete na miševima s eksperimentalnom autoimunim encefalomijelitisom, što je životinjski model multiple skleroze.

Istraživači su promatrali izravnu interakciju između imunoloških stanica i neurona što je rezultiralo povećanom razinom kalcija koji su u biti bili „otrovni" i oštećivali su neurone.

Gledanje bolesti u svojoj „akciji" sa spravama za slikovnu dijagnostiku pokazalo je kako su živčane disfunkcije povezane s bolestima u ranijoj fazi i potencijalno povratne, objasnio je prof. Frauke Zipp i kolege, sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu.

„Ovo otkriće sugerira da poremećaji (imunološki povezani) neurona sami doprinose multiploj sklerozi, uz to što prekidaju prijenose kod živčanih stanica kao rezultat promjena na mijelinskoj ovojnici."

„Osim toga, imunosno-posredovan reverzibilni kalcij povećan u neuronima je mogući cilj za buduće lijekove," zaključio je profesor.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti