Nedavni stres može smanjiti efektivnost terapije raka

Nedavni stres može smanjiti efektivnost terapije raka

Nedavni stres može smanjiti efektivnost terapije raka
  • Objavljeno: Subota, 25.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Fizički ili mentalni stres jedan ili dva dana prije tretmana liječenja raka može smanjiti učinkovitost terapije.

U nizu eksperimenata koristeći stanice raka dojke u kulturi, istraživački tim na Sveučilištu u Ohiju, otkrio je kako mentalni i fizički stres, tu se misli na rigorozne vježbe, aktivira protein koji je povezan sa stresom koji može pokrenuti lančanu reakciju koja omogućuje stanicama raka preživljavanje tretmana liječenja.

Naime, istražitelji su otkrili kako prisutnost specifičnog proteina može narušiti proces koji ubija stanice raka i nakon što je DNA oštećen zračenjem ili kemoterapijom.

Možda će biti moguće razviti lijekove koji suzbijaju taj protein te koristiti taj lijek kao dopunu terapiji raka, predlažu autori studije. U međuvremenu, bolesnici bi trebali pokušati izbjeći fizički i mentalni stres u danima prije tretmana liječenja raka, preporuča tim.

„Jedan od poznatih aktivatora proteina je vježba. Ja nisam protiv vježbe, no vrijeme je kritično. Čini se da je svaka jača ili dugotrajnija fizička aktivnost nekoliko dana prije početka tretmana liječenja raka vrlo rizična te da ima potencijala za smanjenje svih prednosti liječenja," zaključuje vodeći autor Govindasamy Ilangovan.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti