Novi standard za dječje hodalice kako bi se spriječile nesreće

Novi standard za dječje hodalice kako bi se spriječile nesreće

Novi standard za dječje hodalice kako bi se spriječile nesreće
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Europska komisija prihvatila je jedinstveni sigurnosni standard za dječje hodalice koji bi trebao smanjiti broj nesreća male djece i spriječiti brojne ozljede koje su posljedica nesigurnih hodalica.

Bolnički podaci iz zemalja EU-a i SAD-a prikupljeni u posljednjih 20 godina pokazuju da su dječje hodalice rizične, te da svake godine tisuće djece završe u bolnici zbog raznih nesreća povezanih s dječjim hodalicama.

Studija objavljena u Australiji pokazala je da će najmanje svako treće dijete koje se koristi hodalicom doživjeti nesreću i ozlijediti se, dok je britanska Zaklada za sprječavanje dječjih nesreća procijenila da su hodalice "najopasnije" od svih proizvoda za djecu.

Nesreće s hodalicama, poput pada niz stube, posebno su opasne jer obično uključuju ozljede glave.

Novi sigurnosni standard EU-a predviđa testove stabilnosti tijekom proizvodnje hodalica, te traži od proizvođača da projektiraju nove hodalice kako bi bile što je moguće sigurnije za malu djecu.

Povjerenica EU-a za zaštitu potrošača Magdalena Kuneva ocijenila je da će taj standard "zaštititi najmlađe i najranjivije građane EU-a".

"Premda je roditeljski nadzor ili nadzor odrasle osobe najbolja zaštita za dijete, dodatne sigurnosne mjere u proizvodnji dječjih proizvoda također su nužne", rekla je Kuneva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti