Obiteljski obroci protiv droge

Obiteljski obroci protiv droge

Obiteljski obroci protiv droge
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija upućuje da zajedno objedovanje kao obitelj može reducirati rizik kod djevojaka u tinejdžerskim godinama da se okrenu alkoholu ili drogi.

U obiteljima koje su jele barem pet obroka tjedno zajedno, tinejdžerke su imale manje šanse da piju alkohol, puše marihuanu ili cigarete pet godina kasnije, rekla je autorica studije Maria Eisenberg, docentica pedijatrije na University of Minnesota Medical School. Isti učinak nije uočen kod dječaka u studiji, iako Eisenberg ne može reći zašto.

Jedno od ključnih saznanja koje imamo ovdje se odnose na djevojke rekla je autorica, uočili smo da djevojke koje imaju redovite obiteljske obroke, imaju duplo manje šanse da počnu pušiti, uzimati alkohol ili marihuanu u tijeku pet godina.

Njen tim je pratio 806 tinejdžera iz Minnesote, oko 55% su bile djevojke i 45% mladići. Prvo su ih pregledali tijekom 1998. i 1999. godine kao djecu u školi kada su bili u dobi od 13 godina, ispitivajući ih koliko često jedu zajedno s obitelji i uzimaju li nešto od opojnih tvari. Istraživači su ponovili drugu studiju nakon pet godina.

U dobi od 18 godina, djevojke koje su redovito jele s obitelji (u studiji definirano kao pet ili više puta tjedno), su imale niži rizik od zlouporabe opojnih tvari. I obrok nije morala biti večera, naglasila je Eisenberg.

Prethodna analiza na istim sudionicima studije je pokazala jaču vezu kod djevojaka nego kod mladića između obiteljskih obroka i smanjenja rizika od poremećaja u prehrani. Tek bi se trebala napraviti analiza učinka obiteljskih obroka na mentalno zdravlje tinejdžera. Ovi rezultati su objavljeni u izdanju za kolovoz časopisa Journal of Adolescent Health.

Drugi istraživači sa istog University of Minnesota su otkrili povezanost između obiteljskih obroka i smanjenja rizika od visokorizičnog ponašanja, uključujući nasilje, probleme u školi i zlouporabu droga, i to i kod dječaka i kod djevojčica.

Dok Eisenbergova ne može objasniti zašto redoviti obiteljski obroci ne utječu na dječake da ne uzimaju alkohol i drogu, naglasila je da bi se roditelji mladića mogli usmjeriti na druge strategije, kao naprimjer kratke, otvorene razgovore o opasnostima vezanima za uzimanje droge i alkohola.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti