Novi lijek za rak bubrega

Novi lijek za rak bubrega

Novi lijek za rak bubrega
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tretman s lijekom everolimus može značajno poboljšati preživljenje bez povrata bolesti kod pacijenata s uznapredovalim rakom bubrega koji ne reagira na druge vrste liječenja, prema izvještaju objavljenom u online izdanju časopisa The Lancet.

Ovo potječe iz studije provedene na 410 pacijenata s rakom bubrega koji se proširio ili metastazirao na druge dijelove tijela, usprkos tretmanu sa sunitinibom, sorafenibom ili kombinaciji oba lijeka. Pacijenti su bili slučajnim odabirom raspoređeni u grupu koja je primala everolimus jednom dnevno ili u grupu koja je primala placebo, uz dodatnu potpornu terapiju.

Everolimus je već odobren od U.S. Food and Drug Administration pod tvorničkim nazivom Certican za prevenciju odbacivanja organa nakon transplantacije srca. Odobrenje kao lijek za rak će proširiti njegovu uporabu diljem svijeta.

Vodeći autor, dr. Robert J. Motzer, iz Sloan-Kettering Cancer Center u New Yorku i njegovi kolege su u početku planirali prekinuti studiju nakon što se dogodilo 290 slučajeva sa naznakama progresije bolesti, no kako je prijevremena analiza pokazala očitu prednost kod terapije s everolimusom, istraživanje je završeno nakon 191 događaja.

Ukupno, učestalost progresije raka u skupini koja je uzimala everolimus je bila 35% u usporedbi s grupom koja je uzimala placebo gdje je bila 65% što je statistički značajna razlika. Prosječno vrijeme preživljavanja bez povrata bolesti je bilo 4.0 mjeseca u takrolimus grupi i 1.9 mjeseci kod placebo grupe.

Oboljenja usne šupljine, osipi i umor su bili učestaliji u grupi koja je uzimala everolimus u usporedbi s placebom, ali su većinom bile blage ili umjerene, naglasili su autori. 22 pacijenta (8%) u grupi koja je uzimala everolimus je rezvilo upalu pluća, koja je postala umjereno izražena kod 8 pacijenata.

U uvodnom članku koji se odnosi na navedeno istraživanje, dr. Jennifer J. Knox s University of Toronto je komentirala da ovi rezultati podupiru izbor ovog liječenja za pacijnete s uznapredovalim rakom bubrega. ?Ja bi ohrabrila internacionalne odbore za regulaciju da prihvate ove podatke kao dokaz kliničke dobrobiti lijeka.?

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti