Protein dijagnoza melanoma

Protein dijagnoza melanoma

Protein dijagnoza melanoma
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Melanom proizvodi visoke razine proteina naziva IMP-3, koji nije pretjerano izražen u običnim, bezopasnim mladežima, izvjestili su istraživači s University of Rochester Medical Centre.

Oni su naglasili da bi ovo otkriće moglo dati doktorima nov način za razlikovanje melanoma (najopasnijeg oblika raka kože) od bezopasnih mladeža koji izgledaju kao melanom.

Studija je objavljena u trenutnom izdanju časopisa Modern Pathology. Vrlo smo uzbuđeni oko navedenog otkrivanja IMP-3 proteina koji je važan marker progresije kod zloćudnog melanoma, rekla je autorica studije dr. Jennifer G. Pryor s Odjela patologije i laboratorijske medicine navedenog fakulteta.

Iako smo puno spoznali o melanomu u zadnjih nekoliko godina, on ima jedinstvena biološka svojstva i ponekad je teško postaviti dijagnozu i plan odgovarajućeg liječenja. Ovaj protein bi mogao imati ključnu ulogu u razumijevanju i razlikovanju između različitih tipova melanocitičkih lezija, rekla je Pryor.

Ona i njeni kolege su analizirali uzorke 56 bioptata lezija uzetih od 48 odraslih osoba. Nijedan od bezopasnih mladeža nije pokazao izraženije IMP-3, ali visoke razine proteina su nađene u većine melanoma.

IMP-3 koji je uključen u proliferaciju stanica, čini se da ima ulogu u stvaranju većeg broja malignih tumora. Prethodne studije su povezale ekspresiju IMP-3 s rakom gušterače, jajnika i pluća. Ova nova studija je prva koja je opisala vezu između tog proteina i melanoma.

Dodatna istraživanja su potrebna da bi se dokazalo da je potrebno oprezno praćenje i agresivno liječenje kod pacijenata s melanomima čiji tumori izražavaju IMP-3 protein.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti