Opasna infekcija humanim papiloma virusom

Opasna infekcija humanim papiloma virusom

Opasna infekcija humanim papiloma virusom
  • Objavljeno: Srijeda, 30.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljeto je doba godine kad hormoni pojačano rade pa se mnogi upuštaju u seksualne odnose više no obično. I što je najtragičnije, većinom bez adekvatne zaštite. A to se posebice odnosi na mlade kojima upuštanjem u prve intimne odnose prijeti bezbroj spolnih bolesti. Jedna od njih je infekcija HPV-om.

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus. Ima ih više od 100 tipova. Procjenjuje se da najmanje 80 do 100 posto djevojaka između 18 i 25 godina pri spolnom kontaktu dolazi u dodir s virusom, a u 30 posto ih se razviju simptomi infekcije. Razlog je samoizlječenje koje ovisi o imunitetu. Ako se radi o tzv. niskorizičnim tipovima (6, 11, 41, 43, 44) javljaju se genitalne bradavice koje su zarazne i prenose se spolnim putem rekla je dr. med. Maja Gudelj, specijalist za ženske bolesti i porode zagrebačke Poliklinike "Harni".

Ujedno je objasnila da su visokorizični tipovi virusa (16, 18, 35, 39, 45, 51, 52, 56) opasni jer se povezuju sa oštećenjem epitela grlića maternice. Kod tri do deset posto žena zaraženih HPV-om visokorizičnog tipa imunitet ne može ukloniti virus pa stalna infekcija napreduje do raka grlića maternice. Potpomažu ga mikrookolišni čimbenici, osobito pušenje. Ipak, napomenula je dr. Gudelj, većina žena s pozitivnim HPV-testom neće dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju.

Neka znanstvena istraživanja su pokazala da kronični stres, kao i određeni stavovi o seksu mijenjaju dotok krvi u grlić maternice i utječu na lučenje njegovih žlijezda, što ukazuje na organsku vezu između stresa i promjena u tom dijelu tijela. Slabljenje imuniteta zbog kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, pijenja alkohola i pušenja mogu biti razlog promjena u imunitetu, koje potiču aktivnost virusa, rekla je dr M. Gudelj.

Objasnila je da se bradavice javljaju na malim usnama, cijeloj površini rodnice, oko čmara ili na stražnjici. Ako je broj genitalnih bradavica tzv. kondiloma umjeren, popraćen je laganim svrabom. No, ako ih je više ili su u skupinama, moguća su krvarenja. Uklanjaju se kirurški: skalpelom ili laserom, kao i krio, elektroterapijom ili postupkom zvanim LLETZ. Izrasline se mogu još premazivati podofilinom iz skupine biljnih citostatika. U obliku kreme koristi se imunomodulirajuća tvar imiquimod, završila je dr. Gudelj.

SAVJET

Kod nalaza HPV-infekcije grlića maternice nužna je redovita PAPA-kontrola, a po potrebi se radi i biopsija. Također, primjenjuju se i kirurške metode konizacije: laser, klasična konizacija, LLETZ kojim se odstranjuje nezdravo tkivo grlića maternice s virusom. Pri nižim stupnjevima oštećenja postižu se dobri rezultati liječenja s niskim dozama prirodnog interferona. Uspješnost je od 80 do 100 posto.

Preporučuje se zaštićeni spolni odnos s kondomom, zatim prestanak pušenja, povećan unos antioksidativnih vitamina i folne kiseline u prehrani.

Danas je u Hrvatskoj registrirano četverovalentno cjepivo koje pruža zaštitu od premalignih promjena vrata maternice, vagine i stidnice uzrokovanih najčešćim tipovima HPV-a 6, 11, 16 i 18. Preporučljivo je cijepljenje provesti u vrijeme prije prvog spolnog odnosa, odnosno prije prvog "dodira" s HPV-om.

Cjepivo je prevencija (sprečavanje) i nema terapijski učinak kod onih koji su već dobili HPV. Važno je obavljati redovitu PAPA-kontrolu jer postoje visoki i niski tipovi HPV-a od kojih nas cjepivo ne štiti iako se oni rijetko pojavljuju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti