Orasi snižavaju razinu kolesterola

Orasi snižavaju razinu kolesterola

Orasi snižavaju razinu kolesterola
  • Objavljeno: Subota, 11.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su ustanovili da orasi mogu značajno smanjiti razinu kolesterola u krvi, ali i povećati fleksibilnost krvnih žila.

Nutritivne tvari, koje se nalaze u orasima, mogu pospješiti protok krvi i spriječiti nakupljanje plaka na krvnim žilama.

Znanstvenici preporučuju da orahe konzumirate svakodnevno. Oni su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina, a samo jedan orah sadrži dovoljno nezasićenih masnih kiselina koje će pospješiti rad srca i krvožilnog sustava.

"Samo jedna šaka oraha može značajno smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti", izjavila je dr. Penny Kris - Etherton te je dodala kako "orahe bismo trebali konzumirati 4 puta tjedno".

U istraživanju je sudjelovalo 15 osoba koje su patile od visoke razine kolesterola u krvi. Sudionicima su dali da konzumiraju orahe ili ulje oraha.

Razinu kolesterola u krvi su mjerili 30 minuta nakon konzumiranja oraha, potom nakon sat vremena, zatim nakon 2 sata, 4 sata i u konačnici nakon 6 sati.

Rezultati su bili vidljivi već nakon 4 sata od konzumacije oraha. Razina kolesterola se smanjila, a krvne žile su postale fleksibilnije, prenosi DailyMail.

Bolesti srca i krvožilnog sustava su postale jedan od vodećih uzročnika smrti u svijetu. Nepravilna prehrana i manjak tjelovježbe rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava značajno povećavaju.

Odlična je vijest da nešto tako pristupačno i potpuno prirodno, kao što su orasi, uistinu pomažu u smanjenju rizika od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti