Masno i zdravo? Da!

Masno i zdravo? Da!

Masno i zdravo? Da!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nisu sve masti štetne za zdravlje. Nezasićene masne kiseline su one koje vašem tijelu trebaju. One će sniziti razinu lošeg kolesterola i povećati razinu dobrog kolesterola.

Stručnjaci ističu da je unos nezasićenih masnih kiselina važan za prevenciju raznih bolesti, uključujući bolesti srca, krvnih žila i raznih vrsta raka.

Maslinovo ulje

Brojna istraživanja su pokazala da smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola. Jednim istraživanjem se pokazalo da osobe, koje jedu 2 žlice maslinovog ulja dnevno, već za tjedan dana imaju nižu razinu kolesterola.

Orašasti plodovi

Bogat su izvor nezasićenih masnih kiselina, uključujući omega 3 masne kiseline. Od svih vrsta orašastih plodova, orasi i bademi su se pokazali kao najbolji u snižavanju razine lošeg (LDL) kolesterola. Ipak, pripazite da ih ne konzumirate u prekomjernoj količini jer sadrže puno kalorija.

Avokado

Jedan avokado dnevno će razinu lošeg (LDL) kolesterola smanjiti za čak 17%. Avokado je bogat mastima, ali u većoj mjeri onim nezasićenima.

Maslac od kikirikija

Iako sadrži puno kalorija, bogat je izvor nezasićenih masnih kiselina. Važno je da maslac od kikirikija uzmete od provjerenog proizvođača kako ne bi sadržavao štetne aditive.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti