Otkriveni geni zaslužni za vječnu mladost

Otkriveni geni zaslužni za vječnu mladost

Otkriveni geni zaslužni za vječnu mladost
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrićem gena koji su ključni za starenje kože došli korak bliže snu o vječnoj mladost.

Koristeći podatke iz projekta ljudskog genoma znanstvenici su otkrili 1.500 različitih gena koji određuju u kojoj dobi će se na licu početi pojavljivati prvi znakovi starenja - bore. Stručni tim predvođen kozmetičkim gigantom Procter& Gamble vjeruje da je identificirao osam glavnih uzročnika starenja kože.

Usprkos desetljećima istraživanjima, kozmetička industrija još uvijek nije pronašla kreme koje učinkovito usporavaju starenje, a najbolje i najskuplje kreme zasad jedino mogu izgladiti bore.

'Projekt ljudskog genoma omogućio nam je da analiziramo proces starenja kože sve do stotina genetskih promjena koje se događaju u našoj koži kako starimo', kaže dr. Anthea Tiesman.

Koža stari na osam različitih načina, a svaki kontrolira jedna grupa gena. Hoćemo li ostarjeti na lijep način ili ćemo biti smežurani i puni bora, ovisi prije svega o stilu života, ali dobrim dijelom i o tim genima. Jedan je od glavnih faktora, vjeruju znanstvenici, hidratacija, način na koji koža skuplja i pohranjuje vlagu. Kako koža stari, geni koji kontroliraju taj proces postaju manje aktivni i koža zadržava manje vlage, što dovodi do pojave bora. U to je uključeno, po mišljenju dr. Tiesman, oko 700 gena.

Drugi faktor pojave bora je kolagen, protein koji koži daje strukturu, a postanu li geni koji razgrađuju kolagen previše aktivni, to dovodi do pojave većeg broja bora. Otkriveno je da je za propadanje kolagena zaslužno oko 40 gena.

Način na koji koža reagira na slobodne radikale, molekule koje oštećuju stanice kože, također je od ključne važnosti za načini brzinu starenja. Otkrije li se DNA koja je uključena u sve te proces starenja kože, znanstvenici su uvjereni da će moći stvoriti lijekove i kreme koje će moći stimulirati gene i tako zadržati mladenački izgled.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti